Geherprogrammeerde stamcellen heilzaam bij Parkinson?

stamceltherapie mogelijk heilzaam bij Parkinson

Stamceltherapie zou apen met een vorm van Parkinson hebben geholpen (afb: univ. van Kyoto)

Tot stamcellen omgeprogra-mmeerde huidcellen die op hun beurt weer zijn omgevormd tot neuronen zullen bij Parkinson-patiënten worden getest. Apen met een Parkinson-achtige aandoening bleken baat te hebben bij een dergelijke stamceltherapie.
Medische onderzoekers in Japan willen bij Parkinson-patiënten hersencellen implanteren die verkregen zijn uit pluripotente stamcellen. Het zou pas het derde klinische onderzoek zijn waarbij pluripotente stamcellen (zullen) worden gebruikt, die zelf weer zijn ontstaan door het herprogrammeren van gerijpte cellen (vaak huidcellen).
De onderzoekers herprogrammeerden die stamcellen weer tot voorlopercellen van neuronen die dopamine aanmaken. Die dopaminecellen sterven af bij Parkinsonpatiënten. Er zullen bij de zeven proefpersonen vijfmiljoen voorloperdopaminecellen worden geïmplanteerd. Daarna zal twee jaar lang worden gekeken wat de gevolgen van die ingreep zijn. Voor de ziekte van Parkinson is tot op heden nog steeds geen geneesmiddel beschikbaar.
Jun Takahashi, een van de onderzoekers, demonstreerde het vorig jaar bij apen die een vorm van Parkinson hadden, dat de voorlopercellen na inspuiting in de hersens zich ontwikkelden tot dopaminecellen. Door die behandeling verminderde de symptomen die verbonden zijn met die ziekte (motorische storingen). Niet onbelangrijk is natuurlijk of die verbetering permanent of slechts tijdelijk is.

Netvlies

In 2014 ontwikkelde Takahashi’s vrouw die werkzaam is bij het befaamde RIKEN, Masayo Takahashi, een stamceltherapie voor de behandeling van een netvliesziekte en in mei kregen onderzoekers van de universiteit van Osaka toestemming om pluripotente stamcellen te gebruiken om de schade van een hartziekte te herstellen.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.