Cosmo is na CRISPR-ingreep twee keer stier

CRISPR-Cosmo met zijn moeder

CRISPR-Cosmo met moeder 3113 (afb: UC Davis)

Half april werd in een koeienstal van de universiteit van CaliforniĆ« in Davis (UCD) een stierkalfje gehaald (met kettingen). Het bijzondere was dat het stiertje zijn leven als stierembryo was begonnen, maar door een genetisch ingreep met de CRISPR-methode een extra SRY-gen had meegekregen op het zeventiende chromosoom, dat normaal gesproken op het Y-chromsoom huist en het individu tot man maakt. Bij geboorte bleek de koe een stier (Cosmo) te zijn (want zonder CRISPR ook zou zijn gebeurd. Het hele verhaal was in 2014. Na vele mislukkingen was koe 3113 zwanger en zou moeten werpen, als enige van de 200 met CRISPR veranderde embryo’s Ondertussen was Amerika in de ban van een ander schepsel geraakt: het coronavirus. Genetica Alison van Eenennaam was hoogst ongerust. Uiteindelijk kwam het, met enig geweld, dan toch nog goed. Cosmo was bijna helemaal zwart, zo’n 100 pond schoon aan de haak en (dus) meer dan een stiertje.
Het is allemaal heel prozaĆÆsch. Stieren zouden meer vlees opleveren dan koeien en aan hanen hebben kippenfokkerijen niks als die legkippen nodig hebben. Als je die door een CRISPR-ingreep in de embryo’s kan ombouwen dan zou dat wel eens voordelig kunnen zijn.
Van Eennennaam kreeg een halfmiljoen dollar voor haar onderzoek van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Klein wetenschappelijk probleempje is dat dat SRY-gen zo groot is, waardoor het moeilijk in de celkern te krijgen is met een kreupel gemaakt virus dat wordt gebruikt voor het afleveren van het CRISPR-gereedschap.
Het lijkt me dat het toch erg teleurstellend moet zijn dat ze van een stierembryo een stier hebben gemaakt. Toch noemt Van Eenennaam het resultaat geweldig.

Mis

Er was nog iets anders misgegaan. Het SRY-gen was ondergebracht in bacterieel DNA (een plasmide) en CRISPR had maar meteen dat hele plasmide in het DNA van Cosmo ingevoerd. Dat gaf een hoop gedoe in dat zeventiende chromosoom, maar Cosmo zou daar geen last van hebben. Van Eenennaam wil ook met Cosmo gaan fokken. Als de berekeningen kloppen dan zal 75% van zijn nageslacht mannelijk zijn vanwege dat extra SRY-gen.

Een hoop werk en gedoe. Waarvoor? Cosmo zal niet eens in de hamburgers terechtkomen, maar hoogstwaarschijnlijk verbrand worden als zijn eind gekomen is (waardoor of door wie dan ook).

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.