Ontwikkeling stamcellen te voorspellen

Emanuel Nazareth

Emanuel Nazareth (foto: univ. v. Toronto)

Aan de universiteit van Toronto heeft een groep onder-zoekers een methode ontwikkeld om de ontwikkeling van stamcellen beter te sturen. “Hierdoor begrijpen we beter hoe we stamcellen kunnen omzetten in klinisch belangrijke celtypen”, zegt promovendus Emanuel Nazareth werkzaam bij het Zandstra-lab van de Canadese universiteit.
De onderzoekers werkten bij hun onderzoek met zogeheten pluripotente stamcellen van mensen, die zich in principe kunnen ontwikkelen tot elk celtype. Om ze tot een bepaald type cel te laten ontwikkelen, moeten ze in de juiste omgeving met de juiste stoffen worden gekweekt en dat is nog geheel probleemloos, volgens Nazareth. De onderzoekers gebruikten veel robotica en automatisering om stoffen te testen die de ontwikkeling tot een bepaald celtype in gang zetten. Ook andere parameters zoals de grootte van de kweek, dichtheid van de cellen e.d. waren met het automatische systeem te sturen.
De uitkomst van al die ‘robotica-arbeid’ was dat twee eiwitten in de stamcellen, Oct4 en Sox2, gebruikt kunnen worden om de vier ontwikkelingsvormen te vinden, waarin de stamcellen in eerste instantie in veranderen. “Het is behoorlijk frustrerend dat we voor verschillende celtypen verschillende onderzoeksprotocollen hebben, maar die werken niet over de hele ontwikkelingslijn, blijkt nu.”
En passant blijkt met de gehanteerde techniek ‘onderweg’ ook bepaalde genetische informatie te voorspellen, zoals abnormale chromosomen. Dat gebeurt in een fractie van de tijd die bestaande technieken daarvoor nodig hebben. Als methode om medicijnen te testen zou de gehanteerde techniek een grote verbetering zijn vergeleken bij de technieken die nu gebruikt worden, stelt Nazareth. “In sommige gevallen doen we een test in twee dagen, waar normaal een maand voer gedaan wordt.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.