Muggen genetisch aangepast in strijd tegen knokkelkoorts

konokkelkoortsantilichaam

Het menselijk knokkelkoortsantilichaam zou de vier bekende varianten van het knokkelkoortsvirus onschadelijk moeten maken (afb: UCSD)

Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Californië in San Diego hebben muggen genetisch zo aangepast dat ze niet langer in staat zouden zijn om knokkelkoorts door te geven. Vrouwtjesmuggen kregen een menselijk gen dat een antilichaam tegen die ziekte aanmaakt. De aanpak zou de besmetting met de vier bekende vormen van knokkelkoorts onmogelijk moeten maken.

“Als zo’n vrouwtjesmug bloed opzuigt wordt het antilichaamgen geactiveerd” zegt onderzoeker Omar Akbari. “Het antilichaam verhindert de vermeerdering van het virus en de verspreiding daarvan in de mug en daarmee de overdracht naar mensen.” Volgens de bioloog is het mogelijk met gendruk dat antilichaamgen te verspreiden in muggenpopulaties. Nakomelingen van de genetisch veranderde muggen zouden dat gen ook moeten krijgen waardoor dat mettertijd algemeen zou moeten worden in die populatie (is bij gendruk de gedachte).

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bedreigt het knokkelkoortsvirus miljoenen mensen in tropische en subtropische streken. Het knokkelkoortsvirus veroorzaakt griepachtige symptomen, met hoge koorts en uitslag. Bij de ernstiger gevallen kunnen levensbedreigende bloedingen optreden. Er is op het ogenblik geen geneesmiddel voor de ziekte.
Akbari: “Deze ontwikkeling betekent dat binnen afzienbare tijd er mogelijk een genetische methode is om de ziekte te voorkomen.” Hij is met medeonderzoekers ondertussen bezig soortgelijke methodes te ontwikkelen tegen virussen die zika, gele koorts en chikungunya overbrengen via stekende muggen.

Muggen

“Muggen hebben een slechte reputatie als de grootste moordenaars op aarde omdat ze mensen ziektes bezorgen als malaria, knokkelkoorts, chikungunya, zika en gele koorts waarmee ze wereldwijd 6,5 miljard mensen bedreigen”, zegt emeritus-hoogleraar Suresh Subramani, tevens directeur van het Tata-instituut voor genetica en maatschappij (TIGS). “Het werk van Akbari en TIGS is bedoeld de mug te ontwapenen in plaats van hemhaar te doden om zo de verspreiding van ziekteverwekkende virussen te voorkomen.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.