Bloedvaten in petrischaaltjes gekweekt

Gekweekt bloedvatnetwerk

Zoiets moet je je voorstellen bij een gekweekt bloedvat ‘organoïde’ (afb: UBC)

Het ideaal is nog steeds om in het lab volwassen organen te kweken en we geen orgaandonoren meer nodig hebben, maar zo ver is het nog lang niet (als het ooit zo ver komt). Organen bestaan uit allerlei ‘onderdelen’ en is het allemaal niet zo eenvoudig om die op de juiste wijze te laten integreren. Onderzoekers in de VS schijnen nu in het lab ‘perfecte menselijke bloedvaten’ te hebben gekweekt, voor studiedoeleinden vooralsnog. Dat is in ieder geval een aardig en nuttig begin.Onderzoekers rond de Oostenrijker Josef Penninger van de universiteit van Brits Columbia ontwikkelden een systeem om bloedvaten in een ruimtelijke vorm in petrischaaltjes te kweken. Die uit stamcellen gekweekte bloedvaten zouden ‘net echt’ zijn. Geïmplanteerd in muisjes gedroegen die zich als echte (menselijke) bloedvaten (ik neem aan als onderdeel van de muiselijke bloedcirculatie).

Ik begrijp dat die ‘labvaten’ in eerste instantie bedoeld zijn als studie- en niet als transplantatiemateriaal. Zo schijnen de bloedvaten door suikerziekte abnormaal dik ter worden waardoor de zuurstof- en voedselvoorziening aan cellen wordt bemoeilijkt. Dat leidt tot allerlei gezondheidsproblemen.

Remmer γ-secretase

De onderzoekers stelden ‘hun’ bloedvaten bloot aan ‘diabetische omstandigheden’. Dat leidde inderdaad tot verdikking van de bloedvatwanden. Vervolgens keken ze welke stoffen die verdikking tegen konden gaan. Die vonden ze in ieder geval niet bij de medicijnen die gebruikt worden om diabetes te voorkomen. Wel bleek uit dierproeven dat een remmer van het enzym γ-secretase effectief was. Dat doet de gedachte postvatten dat die remmer ook zin zou kunnen hebben voor menselijke suikerpatiënten.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.