‘Goed’ cholesterol zou borstkanker veroorzaken

Borstkankercellen

Borstkankercellen (foto: Futura-Sciences)

Wat is goed en wat is slecht? Wie zal het zeggen. Vroeger was cholesterol slecht, want verantwoordelijk voor het dichtslibben van de aderen. Later ontdekte men dat het genuanceerder lag: er was ‘goed’ cholesterol (HDL) en ‘slecht’ cholesterol (LDL). Nu blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse Thomas Jefferson-universiteit dat dat ‘goede’ cholesterol bortskanker (mede)veroorzaakt. Er is echter ook een tegengif: een stof die HDL-receptors van cellen blokkeert.

Het ‘goede’ cholesterol zou voorkomen dat er teveel ‘slecht’ cholesterol komt en gaat daarmee het dichtslibben van de aderen tegen. Dat goede en slechte is, zo stelt het Franse webblad Futura-Sciences, een mythe. Het vorig jaar toonde onderzoek al aan dat HDL niet helpt tegen hart- en vaakziektes.
Het nieuwe onderzoek maakt aannemelijk dat HDL de kans op borstkanker vergroot. Borstcellen bleken in het lab in aanwezigheid van HDL kanker te ontwikkelen en er ontstonden uitzaaiingen. Om dat resultaat te verifiëren modificeerden de onderzoekers cellen genetisch zo dat ze minder receptoren voor HDL hadden, waardoor ze er nagenoeg ongevoelig voor werden. Er ontstonden geen kankercellen. Punt gemaakt. Door de receptoren te blokkeren met een geneesmiddel, dat door Futura-Sciences wordt aangeduid met BTL-1, kregen ze hetzelfde resultaat: geen kanker. Tenslotte werden de bevindingen uit de in-vitro-proeven op muizen getest. Ook daar bleef het het resultaat van de in-vitroproeven overeind. Muizen die genetisch zo waren gemanipuleerd dat ze minder HDL-receptoren hadden dan hun ‘normale’ soortgenoten ontwikkelden minder tumoren.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.