Italië verbiedt omstreden stamceltherapie

Beatrice Lorenzin

Minister Beatrice Lorenzin

De Italiaanse minister voor gezondheid, Beatrice Lorenzin, heeft klinische proeven met de omstreden stamceltherapie van het in Turijn gevestigde bedrijf Stamina verboden (stamcellen in het Italiaans zijn cellule staminali; stamina betekent ook uithoudingsvermogen). De zogeheten Stamina-methode is een behandeling die gebaseerd is op stamcellen uit het beenmerg. Volgens Staminachef  Davide Vannoni zouden die stamcellen onder bepaalde omstandigheden kunnen uitgroeien tot hersencellen. Daarmee zou het aftakelingsproces in de hersens (neurodegeneratie, in nette termen) bij ziektes zoals Alzheimer of Parkinson kunnen worden gestopt. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat de methode ook werkt, stelt het wetenschapsblad Science.  
In mei stelde de Italiaanse overheid nog € 3 miljoen ter beschikking voor de klinische proeven, maar in juli vroeg Lorenzin onderzoeksgegevens op, die door experts op deugdelijkheid zouden worden getest. De in de arm genomen deskundigen verklaarden volgens de kranten op 12 september dat de methode onbewezen was, maar de overwegingen van de deskundigen zijn nooit bekend gemaakt. Nu komt de minister met haar definitieve ‘nee’. Ze verwijst in haar afwijzing naar de ontoereikende beschrijving van de methode, gebrek aan kwaliteitscontrole van de cellen en de moeilijk in te schatten risico’s voor de patiënten.Volgens Science zijn de Italiaanse stamcelonderzoekers opgelucht door het besluit.

Dat betekent overigens niet het einde van de Stamina-methode. Tientallen patiënten ondergaan in een ziekenhuis in Brescia nog steeds de therapie en honderden staan op de wachtlijst na bij de rechter in beroep te zijn gegaan tegen het ministeriële besluit. Volgens Lorenzin ligt de zaak nu niet meer bij haar, maar bij het ministerie van justitie. Vannoni zei dat biologen van Stamina een artikel voorbereiden in een vooraanstaand tijdschrift. Volgens hem heeft een Afrikaans land al toegestemd in de klinische proeven.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.