Ontstekingseiwit speelt rol ontwikkeling bloedstamcellen

zebravisjesOnderzoekers van de universiteit van Californië in San Diego hebben ontdekt dat een eiwit, dat een rol speelt in het het opsporen van ontstekingen,TNFα, ook een rol speelt bij de ontwikkeling van bloedstamcellen gedurende de embryonale ontwikkeling. Kennis die van pas kan komen om in het lab bloedstamcellen te kweken voor therapeutisch gebruik. e onderzoekers bekeken daarvoor de embryonale ontwikkeling van zebravisjes.

Bloedstamcellen in het ruggenmerg vormen de bron van alle bloed- en afweercellen bij zowel zebravisjes als mensen (in het algemeen bij gewervelde dieren). Hoe die ontwikkeling loopt was, zoals veel in de biologie, niet bekend. Onderzoeker David Traver: “De recente doorbraak van pluripotente stamcellen heeft de patiëntspecifieke behandeling dichterbij gebracht. De ontwikkeling van sommige volwassen cellen uit pluripotente cellen, zoals hart- en zenuwcellen, is vrij rechttoe, rechtaan, maar dat geldt niet voor bloedstamcellen. Dat heeft zeer waarschijnlijk,, deels, te maken met het gebrek aan kennis hoe bij een embryo bloedstamcellen ontstaan. Onze ontdekking kan helpen een methode te bedenken om uit pluripotente stamcellen bloedstamcellen te laten ontwikkelen.”
Traver en zijn collega’s hadden het oog gericht op een eiwit dat wordt aangeduid met tumornecrosefactor-alfa (TNFα). TNFα heeft een belangrijke rol in het ’temmen’ van ontstekingen. Volgens eerder Spaans onderzoek speelt het eiwit, een cytokine, ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het bloedvatstelsel. De onderzoekers ontdekten dat TNFα noodzakelijk is voor de ontwikkeling van bloedstamcellen gedurende de groei van de vrucht van de zebravisjes, een veel gebruikt diermodel. Ze waren daarover verbaasd, omdat bloedstamcellen zich vroeg in de embryonale ontwikkeling vormen, waarbij de omgeving steriel geacht wordt en er van ontstekingen nog geen sprake kan zijn.

Traver: “Het was ook verbazingwekkend om te zien dat de zogeheten myeloïde cellen, een voorfase voor de bloedstamcellen, TNFα produceren. Een klein deel van die myeloïde cellen, die maar een paar dagen bestaan, is noodzakelijk om de voorlopers van het hele volwassen bloedvormingssysteem te genereren.” De nieuw ontdekte rol van TNFα doet denken aan de ontdekking dat interferon-gamma (INFg), ook een cytokine, een rol speelt in de detectie van ontstekingen en de omzetting van bloedstamcellen. Volgens Traver is de belangrijke rol van de twee cytokines bij zebravisjes dezelfde als bij mensen, omdat dat mechanisme zijn oorsprong zou vinden in de evolutionaire ontwikkeling van gewervelden.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.