Medicijncombinatie laat kankercellen zichzelf opeten

Als je al die onderzoeksresultaten op het gebied van kanker(bestrijding) van zelfs de laatste paar maanden er eens op naslaat, dan is het een godswonder dat kanker nog steeds niet de wereld uit is. Afijn, vooruit maar weer: resultaten van een preklinische studie bij de Amerikaanse Commonwealth-universiteit in Virginia hebben aannemelijk gemaakt dat een combinatie van medicijnen kankercellen doodt, terwijl gezonde cellen buiten schot blijven. Kankercellen eten zichzelf daarbij op. “Het is nog een beetje te vroeg om te zeggen wanneer de klinische proeven beginnen, maar deze resultaten rechtvaardigen nader onderzoek”, zegt oncoloog Andrew Poklepovic. “Het is meegenomen dat de geneesmiddelen die wij gebruiken al goedgekeurd zijn door de FDA.”
De in het onderzoek gebruikte middelen zijn sorafenib en regorafenib. Die worden ingezet in combinatie met zogeheten PI3K/AKT-remmers, om diverse typen kankercellen te doden. Sorafenib en regorafenib blokkeren de vorming van bepaalde enzymen, kinases, die wezenlijk zijn voor de overleving van de (kanker)cellen. Sorafenib is een middel om nier- en leverkanker te behandelen. Regorafenib is in Amerika goedgekeurd ter bestrijding van darmkanker. Beide middelen hebben niet direct effect op de productie van kinases, maar de toevoeging van de  PI3K/AKT-remmer bevordert het einde van de kankercellen aanzienlijk, zelfs bij cellen die door mutaties minder gevoelig waren geworden voor een van de geneesmiddelen.

“We weten dat bepaalde processen in de cel bij kanker worden verstoord die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de cel, maar als het ene op slot zit, dan kunnen cellen terugvallen op andere”, zegt onderzoeksleider Paul Dent. “We blokkeren verschillende van die routes en de kankercellen eten zich letterlijk op in een poging tot overleven. Onze bevindingen kunnen voor veel kankerpatiënten van nut zijn.” Overigens lijkt het er op dat zo’n resultaat al 13 jaar eerder gemeld

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.