‘Catalogus’ gemaakt van eiwitten die helpen bij replicatie DNA

DNA-replicatie

De replicatie: de leidende (onder) en de volgende streng (boven) worden op een andere wijze verdubbeld (afb: WikiMedia Commons)

Replicatie van DNA is een proces dat voorafgaat aan de celdeling, zodat de twee uit die deling ontstane dochtercellen elk weer een volledige dubbele helix in kern hebben. Dat is een secuur werkje want zo’n (menselijk) DNA-molecuul bestaat uit zo’n zesmiljard nucleotiden (bouwstenen). Onderzoekers van de VanderBiltuniversiteit in Nashville rond David Cortez hebben nu een ‘catalogus’ gemaakt van eiwitten die betrokken zijn bij dat replicatieproces. Dat zouden er maar liefst 593 zijn (of ten minste 85% daarvan).De onderzoekers gebruikten daarvoor een zelf ontwikkelde methode om de bij de replicatie actieve eiwitten te achterhalen (iPOND gedoopt) in combinatie met massaspectrometrie in verschillende celtypes.
Met behulp van genetische analyses en basis van bestaande literatuur vonden ze dat 85% ook inderdaad bij de replicatie van DNA en het omringende chromatine zijn betrokken. Van zo’n honderd eiwitten wordt tijdens dat proces de aanmaak teruggeschroefd.

Het zal nog een aardige klus worden om uit te zoeken welk eiwit waarvoor verantwoordelijk is (stel ik mij zo voor).

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.