Onderzoekers willen aapmens/mensaap maken

Jonge aapNet nadat Japanse onderzoekers (een voorlopige) toestemming hebben gekregen een ‘meersoortig’ wezen (een chimeer) te creëren lees ik een bericht dat (ook) een Spaanse onderzoeker zich op dat pad wil begeven. We hadden al muisjes, varkens en schapen met vreemde cellen in zich, nu heeft die Spaanse onderzoeker bekendgemaakt dat hij er in geslaagd is een aap met mensencellen te hebben gecreëerd, althans als embryo. Hij wil zijn onderzoek in China voortzetten omdat ze in de communistische heilstaat wat minder problemen hebben met dergelijk onderzoek dan in de rest van de wereld. Vooral het ‘vermenselijken’ van onze naaste verwanten (de apen) ligt nogal gevoelig.
De wetten in de meeste landen eisen dat dergelijke chimere embryo’s niet ouder mogen worden dan een paar weken, aangezien de mens zich daarmee op zeer glibberig terrein begeeft. Niet alleen spelen er ethische bezwaren, maar ook is er nog weinig bekend hoe dergelijke meersoortige wezens zich ontwikkelen. Vaak is de aanleiding voor dergelijk onderzoek het gebrek aan donororganen. Het idee is mensenorganen in dieren te kweken, maar er is niet veel fantasie voor nodig dat dit onderzoek zou kunnen uitwaaieren. De vorige eeuw zijn er, bijvoorbeeld, in de Sovjet-Unie (Rusland) pogingen gedaan mensen met apen te kruisen. Dat zou natuurlijk prachtig ‘studiemateriaal’ zijn voor onderzoekers die willen weten wat ons (onder)scheidt van apen.
De Spaanse onderzoeker Juan Carlos Izpisúa, die ook betrokken was bij de creatie van schaap/mens-chimere embryo’s, zou volgens het dagblad El Pais embryo’s van apen te hebben gemaakt met mensencellen. Hij deed dat als onderzoeker van het Amerikaanse Salkinstituut. Omdat ze in de VS daarmee kennelijk  niet zo blij waren, hij mag zijn onderzoek niet met publieke geld financieren, heeft hij zijn heil gezocht in China.

In veel landen is het creëren van chimere schepsels verboden, maar wat zal er gebeuren als onderzoekers beloven mensenharten in varkens te kweken (waarvan het nog maar de vraag is of dat ooit zal lukken)? Zoals bij soortgelijke proeven om vreemde cellen te incorporeren in dieren worden menselijke stamcellen in het dierembryo geïmplanteerd. Of dat ook iets oplevert is, hoogstwaarschijnlijk, niet bekend, aangezien, zoals gezegd, de embryo’s na een paar weken worden afgedreven.

Zinloos

Volgens Pablo Ross van de universiteit van Californië, die met Izpisúa heeft samengewerkt, is het kweken van menselijke organen in apen zinloos. “Apen zijn kleine dieren met een trage ontwikkeling”, zei hij tegen MIT Technology Review. Hij vermoedt dat de Spaanse onderzoeker op zoek is naar fundamentelere zaken over de ontwikkeling van de soorten.

Zoals gezegd hebben veel onderzoekers ook gewoon praktische twijfels. Die geloven er niet in dat dieren ooit als donor voor menselijke organen zouden kunnen dienen. Vorig jaren voorzagen onderzoekers van de universiteit van München bavianen van varkensharten. Die overleefden de transplantatie zo’n 195 dagen, maar moesten daarvoor wel worden volgestopt met afweeronderdrukkers en middelen tegen hoge bloeddruk. Tel uit je winst (zullen die bavianen gedacht hebben). Vooralsnog lijkt het kweken van organen met behulp van, onder meer, 3d-printers (veel) kansrijker als alternatief voor ons donorsysteem.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.