‘CRISPR-meisjes’ van He worden waarschijnlijk niet (zo) oud

CCR5-receptor

De structuur van de bewuste CCR5-receptor (geel) met die van een stukje celmembraan (grijs en rood) (afb: WikiMedia Commons)

De Chinese onderzoeker Jiankui He heeft naam gemaakt als eerste wetenschapper waarvan bekend is dat die het genetisch materiaal van ongeboren vruchten genetisch heeft veranderd. De twee meisjes zouden door het resultaat van zijn ingreep resistent zijn voor hiv, maar volgens recent onderzoek zou hun levensverwachting wel eens aanmerkelijk lager kunnen zijn dan normaal.
Vorig jaar november werden Lulu en Nana geboren, de eerste kinderen waarvan bekend is dat hun genoom is aangepast. Onderzoekers van de universiteit van Californië in Berkeley concludeerden op basis van DNA-gegevens van zo’n 400 000 overledenen dat mensen die een gedeactiveerd CCR5-gen hebben, zoals de twee meisjes, een lagere levensverwachting hebben dan mensen met een functionerend CCR5-gen. Volgens de onderzoekers zou de mortaliteit 21% hoger zijn op latere leeftijd en het sterftecijfer tussen 41 en 78 aanmerkelijk hoger dan de groep met functionerend CCR5-gen.
Eerder onderzoek zou al hebben aangetoond dat het deactiveren van dat gen mensen weerbaarder maakt tegen hiv, maar ook de bevattelijkheid voor griep tot vier vergroot. “CCR5 is een eiwit dat effect heeft op het organisme en het komt bij veel organismen voor. Dan is het waarschijnlijk dat een mutatie die het eiwit afbreekt, normaal gesproken, niet goed voor je is”, zegt UCB-onderzoeker Rasmus Nielsen. “Anders zou de evolutie dat eiwit allang vernietigd hebben.”

CRISPR

He gebruikte voor zijn gen’amputatie’ de inmiddels maar al te bekende CRISPR-methode. Die wordt als nauwkeurig beschouwd, maar werkt allerminst foutloos. Volgens het persbureau Asociated Press zouden He en de zijnen embryo’s van zeven stellen genetisch hebben bewerkt. De wetenschappelijke wereld reageerde geschokt op deze in haar ogen onverantwoordelijke daad.
Nielsen: “Naast de vele ethische kwesties die er spelen, is het gewoon met de huidige stand van kennis nog erg gevaarlijk om mutaties te introduceren zonder precies te weten welke gevolgen die hebben. Dit is waarschijnlijk een mutatie die weinig mensen op prijs zouden stellen. In feite ben je er daardoor slechter aan toe.”

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.