Vaccin tegen alvleesklierkanker geeft hoopvolle resultaten

RNA-vaccin tegen KRAS-mutaties in kankercellen

De vaccinaties zijn gericht op de T-cellen in het lymfestelsel. Die kunnen daardoor de kankercellen herkennen aan het antigeen (oranje) (afb: Eileen O’Reilly et. al/Nature)

Al eerder meldde ik (=as) in dit blog dat alvleesklierkanker, normaal gesproken een zeer dodelijke vorm, met succes was behandeld met een RNA-virus. Nu melden onderzoeksters rond Eileen O’Reilly van het Memorial Sloane Ketteringkankercentrum in de VS dat ze  een vaccin hebben beproefd dat het afweersysteem beter in staat zou stellen om mutaties in het KRAS-gen (vaak betrokken bij alvleesklierkanker) op te sporen. Die behandeling zou goede resultaten hebben behaald, maar het gaat slechts om fase I-onderzoek, waarin de veiligheid van een behandeling moet worden aangetoond. In latere fases (II en III) wordt ook (beter) naar de werkzaamheid gekeken.
Het ging om een klinische proef met twintig patiënten met alvleesklierkanker en vijf met darmkanker, gekenmerkt door KRAS-mutaties. De patiënten waren al behandeld (chirurgisch en chemo). De twee mutaties van KRAS die de onderzoekers op het oog hadden zorgen ervoor dat de kankercellen zich razendsnel ontwikkelen.
Was in het onderzoek van vorig jaar het bRNA-vaccin ontwikkeld door BioNTech (bekend van het coronavaccin), in deze klinische proef was Elicio Therapeutics de ontwikkelaar. Anders dan bij het BioNTech-vaccin zijn deze RNA-vaccins niet op de persoon toegesneden en zeer waarschijnlijk daarmee ook (een stuk) goedkoper (of eigenlijk minder duur). De BioNTech-behandeling zou zo’n 100 000 euro gaan kosten, maar ook daar volgen nog twee fases in het onderzoek.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.