RNA-vaccin zet afweercellen aan kanker te lijf te gaan

Huidkanker

Huidkanker

Onderzoekers van de Radboud-universiteit hebben met succes een immuuntherapie beproefd op patiënten met huidkanker. Die kregen een zogeheten RNA-vaccin ingespoten (een stukje RNA van een kankercel), waardoor het afweersysteem aan de slag ging om de zieke cellen te verdelgen. Het ging slechts om drie proefpersonen, maar als de proef ook op grotere schaal succesvol is, dan zou deze vorm van immuuntherapie wel eens het strijdmiddel tegen alle kankertypen kunnen zijn. Zo ver is het overigens nog lang niet.
Het ’trojaanse paard’ bestaat uit kanker-RNA dat is verpakt in een vetzuurmembraan. Dat vaccin wordt ingespoten bij de patiënten om een afweerreactie op te roepen. Dendrietcellen, die het lichaam voortdurend controleren op vreemde of beter gezegd ongewenste indringers, ontdekken het vreemde RNA, waarna de hele afweermachinerie in gang wordt gezet, met als resultaat dat de gemobiliseerde T-cellen de kankercellen aanvallen.
De drie menselijke proefpersonen met huidkanker kregen een lage doses als eerste stap in een langdurig en voorzichtig proces om de RNA-vaccins op mensen te testen (ze zijn al uitgeprobeerd op muizen en kennelijk met succes). Bij alle drie ontstond een sterke afweerreactie. Als uitgebreidere klinische proeven de bruikbaarheid van de methode bevestigen, dan lijkt het er op dat deze behandelwijze ook zal helpen bij andere kankertypen, denken de onderzoekers. Wel zeggen de onderzoekers (Jolanda de Vries and Carl Figdor) dat het nog te vroeg is om te juichen. Er is, om er maar weer eens een platitude in te gooien, nog een lange weg te gaan.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.