Bij het zoeken naar geneesmiddelen voor Alzheimerdementie worden de beta-amyloïdeplaques vaak als doelwit genomen, maar de resultaten van die aanpak zijn niet om over naar huis te schrijven. Nu hebben onderzoekers van, onder meer, de universiteit van de Australische Flindersuniversiteit een methode ontwikkeld om ook de voor Alzheimer typische tau-knopen aan te vatten. Bij proeven met muisjes zou die opzet beloftevol zijn geweest. Onderzoekers denken aan klinische proeven met deze aanpak in de komende jaren om veiligheid en doelmatigheid te testen.
Het voor die aanpak benodigde vaccin is ontwikkeld door een groep rond Nikolai Petrovski van de Australische Flindersuniversiteit. Anahit Ghochikyan en medeonderzoekers van de universiteit van Californië in Irvine probeerden de vaccins van Petrovski’s lab uit op muisjes met een vorm van dementie.
De resultaten waren in zoverre hoopgevend dat de onderzoekers het willen aansturen op klinische proeven bij mensen. Petrovski: “In onze aanpak kijken we naar alle facetten en proberen hindernissen te overwinnen om een behandeling te vinden die de ophoping van Aβ/tau-eiwitten vertraagt en de voortgang van de ziekte afremt.” Het idee is dat de gecombineerde vaccins een sterke afweerreactie oproepen.
Al vele jaren wordt er naarstig gezocht naar methoden of middelen waarmee Alzheimer valt te bestrijden, maar tot niet toe is die zoektocht geen groot succes geworden. Dat heeft er veel mee te maken dat wetenschappers er nog steeds niet achter zijn hoe die ziekte ontstaat. Ook is nog steeds niet duidelijk of die eiwitophopingen in de hersens oorzaak of gevolg van de ziekte zijn. Onlangs is er enige hoop ontstaan na proeven met het antilichaam aducanumab, maar ook daar is nog wel het een en ander bij uit te zoeken.
Bron: EurekAlert