Er zouden meer dan 100 000 genschakelaars zijn

100 000 genschakelaars op DNA

Een verbeteraar (enhancer) is een van die vele genschakelaars op het DNA (afb: Lutz Grein)

Het lichaam is, ik gooi er maar weer eens een vette platitude , behoorlijk ingewikkeld. Mensen hebben zo’n 20 000 genen die coderen voor 20 000 verschillende eiwitten, elk met een specifieke taak. Elke cel heeft duizenden eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. Die 20 000 genen bezetten maar 2% van de lengte van het meterslange DNA-molecuul. De rest bevat, volgens Ralf Gilsbach en Lutz Hein van de universiteit van Freiburg (D), onder meer schakelaars die de genactiviteit sturen, zo’n 100 000, denken ze.

De onderzoekers rond dit tweetal hebben de genschakelaars van hartspiercellen in kaart gebracht. Met moderne uitleestechnieken onderzochten ze het hele genoom (en niet alleen die 2%) gedurende de ontwikkeling en rijping van die cellen. DNA bestaat uit zo’n 3 biljoen ‘letters’ (ook basen of nucleotiden genoemd). De analyse zou 100 000 genschakelaars hebben opgeleverd. Daarmee hebben we weer een stukje van de puzzel gevonden die leven heet. De kennis kan ook gebruikt worden om erachter te komen wat er mis gaat/kan gaan in hartcellen. Veel, dus.
Zo veranderen sommige regelaars in ontregelaars, waardoor de cellen aritmisch worden en problemen geven. Voorlopig zullen de twee nog wel met hun ‘atlas’ bezig zijn. Het is bij leven al net zo als bij andere complexe systemen: hoe dieper je graaft hoe meer gaten in je kennis je ontdekt. Dat blijkt maar weer eens.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.