Ebolavirus geremd (in celkweken)

Zo dringt het ebolavirus de cel binnen

Zo dringt het ebolavirus de cel binnen (afb: Albert Einstein College)

Nog  niet zo heel lang geleden werd met schrik naar het onbestrijdbare ebolavirus gekeken, maar inmiddels lijken er nu zo links en rechts wat middelen aan te komen die het virus zo niet een halt kunnen toeroepen dan toch kunnen afremmen. In Denemarken schijnt dat laatste onderzoekers gelukt te zijn. Dat gebeurde weliswaar in celkweken, maar dat is toch een beginnetje. Daar hebben ze maar een enkel, ‘simpel’ enzym voor nodig gehad (of eigenlijk juist niet).

Dat enzym, PP2A-B56 gedoopt, wordt door het ebolavirus gebruikt om in de gastheercel kopieën van het eigen erfgoed aan te maken zodat er nieuwe virusdeeltjes worden gevormd. Een virus kan zich alleen vermenigvuldigen als het zich in een (gastheer)cel bevindt, die daar uiteindelijk vaak de dupe van is.

“Als het ebolavirus een cel binnendringt, dan is zijn enige doel: reproductie en snel. Daartoe kopieert het allereerst al zijn eigen eiwitten en vervolgens zijn genetische materiaal. Door het afremmen van de aanmaak van dat enzym PP2A-B56, beroven we het ebolavirus van de mogelijkheid zichzelf te reproduceren. Dat zou mogelijk de verspreiding van de virusinfectie tegen gaan”, stelt onderzoeker Jakob Nilsson van het eiwitinstituut van de Novo Nordisk-stichting in Kopenhagen.
Dat iets werkt in kweekbakjes wil nog niet zeggen dat het ook zo gaat in het ‘echte leven’, dus zullen de onderzoekers eerst maar moeten aantonen dat de truc ook werkt in levende wezens (en dan zijn vaak de muisjes de klos). Als ook de muisjes de ziekte, of een muizenvariant daarvan, overleven, dan komen de mensenproeven (klinkt luguberder dan het is) in beeld. Pas als daar de truc overeind blijft kunnen we verwachten dat er een medicijn tegen ebola wordt ontwikkeld.

Andere virussen?

De onderzoekers achten het niet onmogelijk dat de remming van de aanmaak van PP2A-B56 ook zou kunnen werken tegen andere virussen. De structuur van het ebolavirus is vrij overeenkomstig met die van het lloviu- en marburgvirus, net als ebola filovirussen (draadvormige virussen). Overigens moet nog uitgezocht worden of die eenzelfde mechanisme gebruiken om zich te vermenigvuldigen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.