CRISPR-schaar knipt genoom hiv aan stukken

EBT-101

In feite worden er stukken uit het virus-genoom geknipt (afb: EBT)

In de VS staat een klinische proef op de rol met een methode om het hiv-genoom aan stukken te knippen en zo patiënten definitief te verlossen van dat virus. De methode, EBT-101 gedoopt, is mede ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Excision Biotherapeutices.
Twee of meer gids-RNA’s snijden grote delen van het virale DNA aan stukken, waardoor het virus verder geen onheil meer kan aanrichten, schrijft het bedrijf op zijn webstek. Dat klopt niet, want het gids-DNA brengt de genschaar (Cas9) naar een plek op het (virus)genoom en dat eiwit knipt het DNA aan stukken. Het bedrijf wil die aanpak ook bij andere ziekmakende virussen toepassen.
In eerste instantie is de klinische proef bedoeld om de veiligheid en de doelmatigheid van de methode te testen, waarbij verschillende doses bij de proefpersonen worden ingespoten. Zoals te doen gebruikelijk wordt het CRSPR-gereedschap vervoerd in/door een kreupel gemaakt adenoachtigvirus (AAV).

Momenteel worden er proefpersonen gerecruteerd voor de klinische proef. Als deze fase met goed gevolg wordt afgesloten, dan zullen er nog extra klinische proeven (fase III) moeten plaatsvinden alvorens de methode in de klinische praktijk zou kunnen worden toegepast. Dan moet ook die fase III-rpoef met goed gevolg zijn afgesloten. Dat duurt alles bijeen zeker nog een jaar.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.