HIV-remmer blokkeert replicatie virus

HIV-remmer terfenyl

Links in rood het eiwit Rev aan RNA verbonden. Terfenyl (rechts) bindt op dezelfde plaats en voorkomt verdere besmetting (afb: univ.van Valencia)

Onderzoekers van ver-schillende Spaanse universiteiten en onderzoeksin-stituten hebben een molecuul ‘ontworpen’  en gemaakt dat voorkomt dat het AIDS-virus (HIV) zich ‘voortplant’ (repliceert). Als dat allemaal klopt dan zou dat het eind van HIV, althans van de HIV-1-variant, betekenen als voorbode voor een zekere dood door onttakeling van het immuunsysteem. Dat zal in de praktijk nog moeten worden bewezen.  Het zou om para-terfenylen gaan, maar hoogstwaarschijnlijk enigszins aangepast om hun remmende taak te kunnen uitvoeren. Het procédé zal waarschijnlijk geoctrooieerd worden en dan is het de vraag of de onderzoekers het achterste van hun tong laten zien.

Het onderzoek, dat onder leiding stond van José Gallego van de katholieke universiteit van Valencia San Vicente Mártir, leverde speciaal met de computer ontworpen (?) moleculen op, die, uiteindelijk, deden wat de onderzoekers wilden: het voorkomen van de verbreiding van het HI-virus. Zo staat het althans in het persbericht. Wat er aan die terfenylen ontworpen is, is mij niet duidelijk. Het zijn bestaande stoffen. Waarschijnlijk is met de computer gezocht naar verbindingen die eenzelfde ruimtelijke structuur hebben als Rev om op de eiwit-receptor (zie hieronder) te ‘passen’. Mogelijk zijn hier en daar wat andere moleculen aan het geraamte van para-terfenyl geplakt om de juiste structuur te krijgen.
De  vrij simpele moleculen, terfenylen, remmen een eiwit, Rev genaamd, dat het virus produceert. Het terfenyl voorkomt de wisselwerking tussen RNA en het eiwit (in dit virus is RNA de erfelijkheidsdrager). Die is nodig om er voor te zorgen dat het erfelijk materiaal van het virus om uit de kern van de aangetaste cel te komen en wezenlijk voor de verspreiding van het virus in het lichaam. Althans voor de virusvariant HIV-1.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.