Volgens een persbericht van Eisai zou het door Eisai en Biogen ontwikkelde antilichaam lecanemab de voortgang van de ziekte van Alzheimer aanzienlijk vertragen. Dat zou geconcludeerd zijn op basis van de resultaten van een klinische proef met 1800 patiënten met beginnende Alzheimer.Het middel zou de verslechtering van geestelijke vaardigheden na anderhalf jaar met 27% afremmen in vergelijking met een controlegroep. Ook zou de ophoping van beta-amyloïde, een kenmerk van de ziekte, verminderen. Lecanemab vertoonde overigens ook bijwerkingen zoals zwellingen in de hersens en hersenbloedingen, maar die zouden minder zijn dan bij een eerder aangemeld Alzheimer’medicijn’.
Eerder presenteerden beide bedrijven een ander middel, aducanumab (ook een antilichaam; merknaam Aduhelm), maar dat is inmiddels van de markt verdwenen in de VS en de EU vanwege onwerkzaamheid.
Alzheimerdeskundige Lon Schneider van de universiteit van Zuid-Californië stelde in de New York Times dat het effect van het middel door velen niet zal worden gezien als klinisch belangrijk, maar zei ook dat die beoordeling niet door iedereen zal worden onderschreven. Hij stelde dat Eisai met het persbericht direct groot uitpakt, maar dat die aanpak ook een groot risico in zich bergt. Eisai zegt in november met meer details te komen.
Meer beweging
Nadat na tientallen jaren onderzoek nog niemand een middel heeft gevonden tegen Alzheimer lijkt er nu meer beweging op dat terrein te zijn ontstaan. Ook andere bedrijven stellen binnenkort met iets nieuws op de markt te zullen komen, ook al gaat het niet om geneesmiddelen maar om middelen die de voortgang van de ziekte afremmen zoals bij lecanemab.
Voor het eind van het jaar zal Roche komen met de resultaten van twee onderzoeken naar de effecten van gantenerumab (ook een antilichaam). In de VS gaat de gezondheidsautoriteit, de FDA, oordelen over de toelating van donanemab van Eli Lilly.
Bronnen: De Morgen, New York Times