Afweercellen bewerkt om alleen kankercellen aan te vallen (alweer?)

CAR-T-celtherpaie ook tegen vaste tumoren te gebruiken (?)

Genetische veranderde CAR-T-cellen (lichtblauw) dokken aan bij een kankercel. Daardoor komt het celdodende granzym vrij (geel) dat fataal is voor de kankercelafb: La Jolla-instituut)

Onderzoeksters van de McMasteruniversiteit in Canada hebben een manier ontwikkeld om de immuuntherapie CAR-T zo aan te passen dat daardoor alleen kankercellen worden getroffen en geen gezonde cellen. De daartoe veranderde afweercellen – natuurlijke-dodercellen, een ondervorm van de T-cellen – herkennen zelfs gezonde cellen met schijnbaar overeenkomstige signaalmoleculen op het membraan, aldus de onderzoeksters. Ik heb het idee dat ik dit al vaker heb gehoord (maar ik ben dan ook een leek op alle fronten).
De chimere-antigeenreceptor-T-cel-therapie (CAR-T dus) schijnt al in 2017 goedgekeurd te zijn door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten en ook in de EU. Die methode lijkt heel doelmatig te zijn bij sommige vormen van bloedkanker, maar heeft kennelijk net als chemotherapie problemen met het onderscheid tussen (te doden) kankercellen en (niet te doden) gezonde cellen en is daardoor niet (goed) toepasbaar bij andere vormen van kanker. Bij vaste tumoren kunnen de genetische aangepaste T-cellen zelfs ernstige schade aanrichten die kan leiden tot het overlijden van de patiënt.
De McMasteronderzoeksters hebben getracht daar een mouw aan te passen. Daartoe verzamelden ze eerst de natuurlijke-dodercellen (in Engelse afko NK-cellen) van borstkankerpatiënten. Die afweercellen werden vervolgens genetisch zo veranderd dat ze zich op bepaalde receptoren op celmembranen richtten. Die CAR-NK-cellen zouden met succes op (levend) weefsel met kankercellen zijn toegepast.

Veelbelovend

“We wilden die kankergezwellen aanpakken die niet met andere middelen te bestrijden zijn”, zegt Ana Portillo.”Het effect dat we zien in het lab is veelbelovend. Nu hebben we veel betere en veiliger opties voor vaste tumoren.”
“Deze CAR-NK-cellen zijn een stukje slimmer. Ze doden alleen vijandelijke cellen en niet de goede cellen met dezelfde receptor”, zegt haar chef Ali Ashkar. “Die cellen denken nog een tweede keer na: Ik herken het doel, maar is het doel gezond of is het een kankercel? Ze zijn in staat de gezonde cellen ongemoeid te laten en de kankercellen te doden.” Volgens hem zijn er goede redenen om aan te nemen dat deze aanpak ook werkt bij andere vormen van kanker. Hij en zijn collega’s zijn al bezig om klinische proeven op te zetten, om de deugdelijkheid van hun speciale vorm van CAR-T aan te tonen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.