Onderzoekers maken haploïde menselijke stamcellen

Haploïde menselijke stamcellen

Dit zouden haploïde menselijke embryonale stamcellen zijn (afb: univ. van Jerusalem)

Normaal zijn cellen diploïde. Dat wil zeggen dat ze een dubbel stel chromosomen hebben, van elke ouder een stel. Haploïde cellen hebben slechts een stel chromosomen. Voortplantingscellen zijn haploïde. Tot nu toe waren onderzoekers er alleen in geslaagd haploïde embryonale stamcellen van dieren te maken. Nu schijnt het Israëlische onderzoekers gelukt te zijn haploïde stamcellen van mensen te maken. Dat biedt onderzoekers de mogelijkheid te werken met dit soort cellen. Ik kan me even niet voorstellen wat daar het voordeel van is.

Het kunststukje zou zijn uitgehaald door Ido Sagi, promovendus aan de universiteit van Jerusalem. Het opmerkelijke (voor mij) is dat die menselijke ‘halve’ cellen zich gewoon kunnen ontwikkelen tot gespecialiseerde cellen zoals zenuw- of hartcellen, terwijl ze nog steeds dat enkele chromosoomstel bevatten. Bij haploïde muizencellen schijnt dat niet gelukt te zijn.
Sagi en zijn promotor Wissim Benvenisty denken dat deze haploïde cellen een belangrijke rol in het stamcelonderzoek zullen gaan spelen, al was het maar om uit te vissen waarom we ons seksueel voortplanten in plaats van ongeslachtelijk.
Gebaseerd op dit onderzoek heeft Yissum, de kennistransferorganisatie van de universiteit het bedrijfje New Stem opgericht, dat diagnostische systeempjes wil ontwikkelen om de weerstand tegen chemotherapieën mee te kunnen voorspellen. Ze willen daar een grote bibliotheek van menselijke plurioptente stamcellen voor gebruiken met mutaties en andere afwijkingen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.