Mesenchymatische stamcellen mogelijk werkzaam tegen astma

Meisje met astmapufHet lijkt er op dat zogeheten mesenchymatische (of -male) stamcellen problemen die zich voordoen bij chronische astma kunnen verminderen of misschien wel wegnemen, zo bleek onderzoekers in Australië uit onderzoek bij muizen. Mesenchymatische stamcellen, die voorkomen in het beenmerg maar ook in navelstrengen, zijn zogeheten multipotente stamcellen die zich in een aantal verschillende gespecialiseerde cellen kunnen ontwikkelen. Voor deze experimenten werden deze mesenchymale stamcellen gewonnen uit pluripotente stamcellen.

Pluripotente stamcellen worden gewonnen uit gespecialiseerde cellen door ze ’terug te programmeren. De onderzoekers lieten die stamcellen zich ontwikkelen tot mesenchymale stamcellen die ze voor hun proeven gebruikten. De mesenchymale stamcellen moesten de schade aan de longen en luchtwegen repareren die gepaard gaat met astma.
Het bleek de onderzoekers van het Monash-universiteit (Aus), onder aanvoering van Chrishan Samuel en Simon Royce, dat behandeling met de mesenchymale stamcellen de ontstekingen verminderde, er tekenen waren van de ‘herstructurering’ van de luchtwegen en dat de hypergevoeligheid en bindweefselvorming neigden naar het normale. Dat gebeurde vooral als de cellen via de neus werden ingebracht in de luchtwegen.

De onderzoekers denken dat de stamcelbehandeling een nieuwe astmatherapie kan zijn die op zich kan worden toegepast of in aanvulling op een andere behandeling bij astmalijders die niet reageren op de huidige corticostereoïdenbehandeling.

Fibrose

Samuel: “Het belangrijkste dat we vonden was dat je fibrose, littekenvorming, zeer effectief kan behandelen. We hebben ook andere stamcelsoorten geprobeerd, maar die waren niet in staat de littekenvorming en het slechte functioneren van de longen terug te draaien. Daarbij moesten we ook antifibrosemiddelen gebruiken.  Die fibrose draagt bij aan de problemen met ademhaling bij astmapatiënten.”
We hebben het hier over preklinische studies. Verder onderzoek en klinische proeven met mensen zullen moeten uitwijzen of de stamcelbehandeling haar beloftes kan waarmaken.

Bron: Science Daily

2 gedachten over “Mesenchymatische stamcellen mogelijk werkzaam tegen astma

    • Dan zal je toch echt naar je longarts moeten gaan. Ik ben een leek op elk terrein. Wellicht kun je contact opnemen met de onderzoekers. Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.