‘Gespiegeld’ RNA lijkt werkzaam tegen hersentumor

Glioombehandeling met L-RNA

Stukje glioomweefsel waar CXCL-12 geel is gekleurd en de nieuwe bloedvaten rood. Bij deze patiënt zou de nieuwe behandeling aanslaan, stellen de onderzoekers (afb: universiteitskliniek Bonn)

Onderzoekers schijnen bij een kleine groep patiënten met een hersentumor (glioom) goede resultaten bereikt te hebben met gespiegelde RNA-moleculen, die de aanmaak van het eiwit CXCL-12 blokkeert. Dat eiwit helpt bij de vorming van nieuwe bloedvaten die de immer hongerige woekercellen nodig hebben. Overigens is daarvoor wel nodig dat de tumor eerst bestraald wordt.

Een glioom is is een zeer agressieve hersenkanker die zich moeilijk chirurgisch geheel laat verwijderen. Nu hebben onderzoekers in Duitsland een nieuwe aanpak ontwikkeld met een ten opzichte van natuurlijke RNA’s optisch gespiegelde vorm NOX-A12 (van TME Pharma) gedoopt (ofwel olaptesed pegol), een L-RNA (linksdraaiend) dat de aanmaak van CXCL-12 afremt. Daartoe moet de tumor wel eerst bestraald worden aangezien de gliomen dan dat herstelmechanisme inzetten om de door straling aangerichte ‘schade’ in de tumor te repareren.
“Het bijzondere van onze therapie dat we niet alleen naar de effecten van de bestraling kijken, maar vooral naar de zogeheten micro-omgeving van de tumor”, zegt Frank Giordano van de medische universiteit van Mannheim (UMM). “Dat spiegelmeer NOX-A12 verhindert de bloedvatvorming, die door de nog overblijvende kankercellen wordt versterkt na bestraling om te regenereren.”
Kankercellen hebben voor hun woekergroei veel zuurstof en voedingsstoffen nodig. Ze maken signaalstoffen aan om de toevoer daarvan te vergroten door de vorming van nieuwe bloedvaten. CXCL-12 is daarvoor onontbeerlijk, maar NOX-A12 steekt daar een stokje voor.

Klinische proef

Voor een eerste, kleinschalige klinische proef (fase I/II), waarbij vooral naar de veiligheid van de behandeling en de dosering wordt gekeken, zijn vooral patiënten uitgekozen waarbij de standaardbehandeling niet heeft gewerkt. De eerste resultaten zouden veelbelovend zijn, al kan ik(=as) niet achterhalen hoe veelbelovend (maar dat ligt vast aan mij=as). In de VS heeft de voedsel- en medicijneautoriteit FDA het middel aangemerkt voor een versnelde introductie in de klinische praktijk.

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.