CRISPR-methode ontwikkeld om vele genen tegelijk te veranderen

Cas9 tov Cas12a

De Cas12a-schaar schijnt betrouwbaarder te zijn dan Cas9

Onderzoekers van de Zwitserse technisch hogeschool in Zürich (ETHZ) hebben de CRISPR-methode zo veranderd dat daarmee het  genoom tot op 25 plaatsen tegelijk is te veranderen. Die aangepaste techniek hebben ze op kweken van menselijke cellen uitgeprobeerd en kennelijk met succes. Daarmee zouden ook ingewikkelder genoombewerkingen binnen handbereik komen.
Tot nu toe wijzigden onderzoekers een of hooguit een paar genen met behulp van deze genknipmethode, maar de onderzoekers van de ETHZ hebben nu een manier ontwikkeld omdat met tot 25 genen tegelijk te doen. Meestal wordt daarbij het knipenzym Cas9 gebruikt. De onderzoekers in Zwitserland gebruikten een variant enzym: Cas12a.
Het schijnt dat Cas12a toe kan met kortere stukjes gids-RNA dat de genschaar naar de juiste plek op het genoom moeten leiden. Dat geeft, volgens mijn bescheiden lekenmening, ook meer kans op fouten. Hoe korter het gids-RNA hoe meer mogelijke plaatsen waar de genschaar kan ‘aanleggen’. Ik neem aan dat de onderzoekers hier rekening mee gehouden hebben (ik kan het artikel alleen tegen betaling lezen). Van Cas12a wordt gezegd dat dat betrouwbaarder is dan Cas9.

De DNA-codes voor het gids-RNA stonden op een plasmide, het ronde DNA-molecuul van een bacterie, dat met de rest van het CRISPR-gereedschap in menselijke cellen werd ingebracht (hoe? as).  Het schijnt dat het Cas12a-enzym ook die RNA-‘adreslijst’ die er op dat plasmide staat op de juiste plaatsen doorknipt.

In een keer

Met die multitechniek zouden stamcellen in een keer (of in weinige stappen) zijn om te zetten in gespecialiseerde cellen, zo stellen de onderzoekers. Ook omgekeerd zou je in een keer (of weinig stappen) rijpe cellen kunnen omzetten in pluripotente of misschien wel omnipotente stamcellen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.