Weer recept om herstelvermogen zenuwcellen te herstellen?

Zenwustelsel

Zenuwcellen in het centraal zenuwstelsel herstellen niet, wel die in het perifere zenuwstelsel (afb: gezondheidsuniversiteit.nl)

Het is bekend dat schade aan zenuwweefsel van het centrale zenuwstelsel niet en dat aan het perifere zenuwstelsel wel heelt. Al vele jaren wordt er gezocht naar methode dat herstelvermogen op te krikken, maar al te veel succes is op dit terrein niet te noteren geweest. Het blokkeren van het PTEN-gen zou een manier zijn, maar dat zou kunnen leiden tot kanker. Nu denken onderzoekers van de Ruhruniversiteit in Bochum rond Dietmar Fischer uitweg gevonden te hebben….
Fischer: “Het is mogelijk een deel van het herstelvermogen van zenuwcellen te regenereren door de aanmaak van het eiwit PTEN te blokkeren, maar dat veroorzaakt allerlei reacties in de cellen die vaak tot kanker leiden.” Vandaar ook dat zo’n directe uitschakeling niet in aanmerking komt voor toepassing bij mensen. Erger nog, dat veronderstelde herstel van het herstelvermogen is niet door ander onderzoek bevestigd. De zoektocht naar alternatieve verklaringen moest worden voortgezet.
De Bochumer onderzoekers ontdekten dat de uitschakeling van het PTEN-gen de aanmaak van het enzym glycogeensynthasekinase 3 (GSK3) afremt. Dat enzym op zijn beurt blokkeert weer de aanmaak van collapsineresponsmediator 2 (CRMP2). Het blokkeren van PTEN voorkomt dus dat GSK3 de aanmaak van CRMP2 afremt (in het leven hangt alles met alles samen). Fischer: “Als we die tweede stap blokkeren, het afremmen van de aanmaak van CRMP2 stoppen, dan ontstaat er ook een herstel van het regeneratievermogen maar op een specifieke manier.” Voor zover bekend heeft de activering van het CRMP2-gen geen carcinogene uitwerking.

Muisjes

Tot nu toe hebben de onderzoekers het effect alleen nog maar bekeken in genetische veranderde muisjes, waarbij ze gentherapie├źn gebruikten. Toch denken ze dat deze benadering goede kans van slagen heeft, ook bij mensen. Ze zijn nu op zoek naar mogelijke behandelingswijzen. We wachten het maar weer eens af…

Bron: Alpha Galileo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.