Volgens advocaat-generaal Michal Bobek van het Europese hof houdt mutagenese elke verandering van het genoom in. Er wordt een uitzondering gemaakt voor oude technieken met een lange veiligheidsgeschiedenis. Dan zou het gaan om technieken die vanaf de jaren 50 worden gebruikt zoals blootstelling aan straling of chemische preparaten die (willekeurige) mutaties veroorzaken.
De CRISPR-techniek wordt door nogal wat mensen voor ‘alleskunner’ gehouden, die niet alleen erfelijke ziektes kan verdrijven maar ook planten resistent kan maken tegen ‘belagers’ en/of de nuttige opbrengst ervan verhogen, bijvoorbeeld.
Bij de CRISPR-techniek hoeft geen gebruik gemaakt te worden van vreemd DNA. Het is ook bijna onmogelijk om achteraf te bepalen of een organisme veranderd is met behulp van deze ‘genschaar’.
Franse boerenbond
De uitspraak kwam nadat de Franse boerenbond < a href="https://www.confederationpaysanne.fr/">Confédération paysanne de zaak bij het hof aanhangig had gemaakt. Volgens die bond vormt zaaisel dat resistent is gemaakt voor een bepaald bestrijdingsmiddel een gevaar voor het milieu, ongeacht de manier waarop die daarvoor benodigde genetische verandering tot stand is gekomen. Het hof heeft de boeren dus gelijk gegeven.
Volgens sommige wetenschappers zou deze uitspraak grote gevolgen hebben voor de toepassing van de CRISPR-techniek in de landbouw maar ook in de gezondheidszorg. “De richtlijn genetisch gemanipuleerde organismes zou de deur kunnen sluiten voor deze revolutionaire technologie. Dit is een stap achteruit, niet vooruit”, zei Johnathan Napier van het Rothamsted-instituut in Harpenden (VK). Milieuorganisaties daarentegen zijn blij met de uitspraak en de helderheid die daarmee geboden wordt.
Bron: BBC