Immuuntherapie een stuk veiliger gemaakt (?)

CAR-T-cel

Een CAR-T-cel (afb: Nature)

T-cellen, een bepaald type afweercellen, genetisch veranderen om ze de strijd te laten aangaan met kankercellen (CAR-T) lijkt een listig plan, maar die benadering heeft nogal eens ernstige bijwerkingen. Door nu de T-celreceptor (die CAR: chimere antigeenreceptor) iets te veranderen schijnen die ernstige bijwerkingen te zijn verdwenen, stellen onderzoekers in de VS en China.
De aangepaste en gekweekte T-cellen bleken nog steeds effectief tegen de agressieve kankersoort B-cellymfoom.
Een B-cellymfoom houdt huis in het afweersysteem. Zo’n ‘oude’ CAR-T-behandeling tot de uitval van verschillende organen.
Siyi Chen van de universiteit van Zuid-Californië en Jun Zhu van de universiteit van Peking en medeonderzoekers veranderden wat aan die receptor op het membraan van T-cellen en gebruikten de aldus veranderde T-cellen voor het bestrijden van B-cellymfoom bij patiënten die niet reageerden op een behandeling of waarbij de kanker was teruggekomen.

De 25 proefpersonen kregen de veranderde T-cellen in verschillende doseringen. Geen van hen vertoonde ernstige bijwerkingen. Bij zes van de elf proefpersonen die eenzelfde dosis ontvingen verdween de lymfoom geheel, aldus de onderzoekers.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.