Weer een methode om invoegen DNA met CRISPR te verbeteren

CRISPR-complex

De structuur van Integrate-CRISPR, waarbij het donkerblauwe deel het cascade-enzym is (Cas), het roze het gids-RNA en het lichtblauwe het enzym transposase waarmee stukjes DNA in het genoom kunnen worden ‘gelast'(afb: Sternberg & Fernández Labs, Columbiauniversiteit)

Heb je net een manier beschreven waarmee het invoegen van stukken DNA in het genoom met de CRISPR-methode aanzienlijk doelmatiger wordt, zie ik een ander berichtje dat ook gericht is op het verbeteren van de methode om DNA in te voegen in het genoom. Tot nu toe wordt bij de CRISPR-methode het invoegen overgelaten aan het DNA-reparatiemechanisme van de cel. Een toevoeging van een extra enzym zou dat invoegen veel minder ‘lukraak ‘maken.
Het is nog maar zeven jaar geleden dat Jennifer Doudna en Emannuelle Charpentier de CRISPR-techniek van sommige bacteriën ‘ontdekten’ als prima middel om het genoom aan te passen. Er bestonden wel technieken als zinkvingernucleases maar die zijn inmiddels vrijwel helemaal weggevaagd door de CRISPR-techniek. Bij die van bacteriën overgenomen techniek wordt meestal gebruik gemaakt van het eigen DNA-herstelsysteem van de cel.

Onderzoekers van de Columbiauniversiteit hebben aan die genschaar (een Cas-enzym) en het gids-RNA dat de schaar naar het goede stuk DNA moet leiden nu een twee enzym toegevoegd: een transposase (een enzym dat springende genen verplaatst). Daarmee zou dat eigen herstelsysteem van de cel niet langer meer nodig zijn om stukken DNA toe te voegen. De onderzoekers noemen hun vinding heel toepasselijk Integrate.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.