Kegeltjes zijn cellen in het netvlies die het ons mogelijk maken kleuren te zien. Twee kinderen die vanaf hun geboorte kleurenblind (achromatopsie) waren konden na een gentherapie wat kleur onderscheiden. Door die behandeling zouden de (‘slapende’) communicatielijnen tussen netvlies en hersens (deels) tot stand zijn gebracht.
Achromatopsie treft de kegeltjes die ons naast de staafjes het zichtvermogen geven. Mensen met achromatopsie zijn totaal kleurenblind terwijl hun zicht verder ook niet bijster goed is. De kegeltjes sturen hun informatie niet door naar de hersens. “Dit onderzoek is een bevestiging van de breed gedragen opvatting dat gentherapie de communicatie kan activeren”, zegt onderzoekster Tessa Dekker van het Universiteitscollege Londen. “We tonen aan dat met gebruikmaking van de hersenplasticiteit die behandeling vooral een goede kans maakt op jonge leeftijd (???;as).”
De proefpersonen waren vier achromatopsiepatiëntjes tussen de 10 en 15 jaar die deelnamen aan twee klinische proeven aan het UCL. Daarin werd de bruikbaarheid getest van gentherapieën bij deze oogziekte, waarbij twee verschillende genmutaties worden ‘aangesproken’ die de ziekte (kunnen) veroorzaken. De proeven zijn bedoeld om de veiligheid van de behandeling vast te stellen, maar ook de werkzaamheid. Dat laatste facet is nog niet helemaal uitgezocht.
Om de effecten van de gentherapie te kunnen bestuderen in de hersens gebruikten de onderzoeksters functionele-magneetresonantietechnieken (fMRI) om de signalen die de kegeltjes aan de hersens doorgeven te kunnen onderscheiden van de signalen van de staafjes. De onderzoeksters moesten ook een oplossing vinden voor de onvrijwillige oogbewegingen (dansende ogen) die deze patiëntjes hebben. Ze legden de waarnemingen van de vier patiëntjes naast die van negen onbehandelde achromatopsiepatiënten en 28 normaal ziende vrijwilligers.
Elk van de vier kinderen werd aan een oog behandeld om vergelijking mogelijk te maken. Bij twee van de vier blijkt de behandeling effect gehad te hebben. Voor de behandeling vertoonden hun visuele cortex geen activiteit van de kegeltjes (althans die informatie bereikte de hersens niet). Erna leek die op die van deelnemers met een normaal gezichtsvermogen.
Contrast
De deelnemers deden ook proeven om te achterhalen of ze verschillen in contrastniveaus waarnamen. Daarbij bleken er verschillen tussen de twee patiëntjes die vooralsnog positief op de behandeling hadden gereageerd. Of de behandeling bij de twee andere proefpersonen geen effect heeft gehad konden de onderzoeksters nog niet bevestigen. Wellicht waren er wel effecten, maar hadden de onderzoeksters de daartoe uitsluiting gevende tests niet gedaan, of wellicht moet het effect nog komen, is hun verklaring.
“We kijken of de gentherapie op jonge leeftijd het zicht van mensen met achromatopsie kan herstellen als de hersennetwerken zich nog ontwikkelen”, zegt medeonderzoeker Michel Michaelides. “De resultaten geven een aanzienlijk hersenplasticiteit aan en voeden daarmee de hoop dat behandelingen de visuele functies via signaalroutes kan verbeteren die jaren slapend zijn geweest. We analyseren nog steeds de resultaten van de twee klinische proeven. We hopen met positieve resultaten en met klinische proeven het gezichtsvermogen van mensen met erfelijke netvliesziektes aanzienlijk te kunnen verbeteren.”
Bron: Science Daily
Ik zou wel graag op de hoogte willen worden gehouden betreft de gentherapie.
Ik heb twee zoons die helaas beiden deze aandoening hebben.
Ze zijn inmiddels 51 en 49 jaar. De jongste heeft nog steeds de kegeltjes
volgens de oogarts uit Rotterdam.
Hij zou ook een gen behandeling krijgen (8 jaar geleden in Engeland). Er was al een afspraak gemaakt maar hij kwam helaas nog niet in aanmerking vanwege zijn leeftijd. Zij hebben best veel beperkingen wat hun dagelijks leven, best belemmerd. Dus ik zou graag op de hoogte worden gehouden. Ook betreft hulpmiddelen worden ze niet op de hoogte gehouden. Mijn zoons heb ik niet naar een blindeninstituut gedaan, want ik wilde zelf voor ze zorgen, daardoor heb ik veel tegenwerking gehad. Van de blindeninstituut en de maatschappelijke werker ik was een slechte moeder in hun ogen. Ik kan een boek schrijven hoe slecht ik ben behandeld en ook mijn zoons. Ik zou het echt zo super vinden als ze maar iets meer zouden kunnen zien.
Ik kan je niet zelf op de hoogte houden. Je zult zo af en toe dit blog in de gaten moeten houden. Je kunt, maar dan wordt het een beetje technisch, je ook ‘abonneren’ (kost je niks) op rss-berichten van dit blog. Dan komen die automatisch verkort bij je in je e-brievenbus (alleen in Thunderbird overigens). Het internetadres daarvan is: https://synbio.arnoschrauwers.nl/feed/. Dat moet je dan invullen/invoeren bij feedabonnementen.