Grafeen nu ook al dienstig als kankermedicijn (?)

Grafeenoxide tegen kanker

Grafeenoxide (GO) zorgt ervoor dat kankerstamcellen zich ontwikkelen tot gewone, niet-carcinogene stamcellen (afb: Oncotarget)

Het materiaal werd ‘geboren’ in Nijmegen er het blijkt van steeds meer markten thuis. Nu schijnt grafeen ook al op de nominatie te staan als kankermedicijn. Onderzoekers blijken grafeen, of eigenlijk is dat grafeenoxide, namelijk te hebben gebruikt om kankerstamcellen te neutraliseren, waarbij andere cellen niet werden aangedaan.
Tumorgenererende cellen, die ook bekend zijn als kankerstamcellen, zijn moeilijk uit te roeien met de bestaande therapieën als chemo en bestraling. Die hardnekkige kankercellen zouden verantwoordelijk zijn voor het terugkeren van kanker, voor uitzaaiing en voor onbehandelbaarheid. Het zou de strijd tegen kanker dus aanzienlijk vooruithelpen als er een methode zou worden gevonden kankerstamcellen de voet dwars te zetten. De onderzoekers hebben laten zien dat grafeenoxide kankerstamcellen kunnen neutraliseren in verschillende tumorsoorten (borst-, eierstok-, prostaat-, long- en hersenkanker). Grafeenoxide zou verschillende signaalroutes blokkeren zoals WNT-, Notch– en STAT-signalering, waardoor de kankerstamcellen zich differentiëren gewone stamcellen.
“Kankerstemcellen zijn in staat zich te ontwikkelen in verschillende kankerceltypen”, zegt onderzoeker Michael Lisanti. “Ze zijn verantwoordelijk voor de uitzaaiing, die leidt tot 90% van de sterfgevallen aan kanker. Ze spelen ook een belangrijke rol in de terugkomen van de ziekte na behandeling. Kankerstamcellen worden niet geraakt door straling of chemotherapie.”
Volgens medeonderzoeker Aravind  Vijayaraghavan is grafeenoxide stabiel in water en heeft mogelijkheden getoond op het gebied van biomedische toepassingen. “Het kan de cel in of zich hechten aan het celmembraan. Daardoor is het een kandidaat voor medicijnafgifte. In dit onderzoek bleek verrassend dat grafeenoxide zelf een effectief kankermedicijn is. Kankerstamcellen differentiëren en vormen een zogeheten tumorbol. We zagen dat de grafeenoxidevlokken voorkwamen dat dat gebeurde. De kankerstamcellen differentieerden zich in niet-carcinogene stamcellen. Natuurlijk moet er nog veel onderzocht worden, maar we hopen dat deze resultaten in celkweken in het lab vertaald kunnen worden in net zo’n effectieve kankertherapie.”

De onderzoekers bereidden verschillende grafeenoxideformuleringen om die te beproeven bij verschillende kankertypen (de al eerder genoemde). De grafeenoxidevlokken voorkwamen bij al de kankersoorten het ontstaan van tumorbollen, door signaleringsprocessen te blokkeren die op het oppervlak van de cellen plaatsvinden.
Het onderzoek leverde ook de kennis op dat grafeenoxide andere cellen ongemoeid laat, hetgeen betekent dat een behandeling met grafeenoxidevlokken minder bijwerkingen zou hebben dan bestaande kankertherapieën.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.