Bij suikerziekte, reuma en multiple sclerose keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Hoe dat komt is onduidelijk, maar onderzoekers van het Europese moleculair biologische lab (EMBL) in het Italiaanse Monterotondo hebben een insuline achtige groeifactor gevonden (IGF-1 genoemd), die dat ‘eigen vuur’ teniet doet. Die groeifactor is al toegestaan als medicatie. Dat zal de klinische proeven met deze toepassing versnellen. “Wat mij vooral trof was de overlevingskans voor multiple sclerose”, zegt onderzoeker Daniel Bilbao. “We gingen van 50% bij onbehandelde dieren naar 80% bij dieren die met IGF-1 behandeld waren.”
Bij patiënten met een auto-immuunziekte raken bepaalde afweercellen (zogenaamde pro-inflammatoire T-effectorcellen) gevoelig voor bepaalde andere cellen in het lichaam. Die zien ze als vreemd, van buiten en vallen ze aan. Als die cellen de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanvallen, dan is het resultaat suikerziekte, als die de beschermcellen rond de zenuw aanvallen, dan spreken we over multiple sclerose. Kennelijk doen de T-regelcellen, die de effectorcellen in toom moeten houden, hun gewone werk dan niet, waarom dan ook.
Muizen met iets dat lijkt op suikerziekte 1 en multiple sclerose kregen IGF-1. Daardoor maakten ze meer regelcellen aan op plaatsen waar ze nodig waren (alvleesklier en centrale zenuwstelsel achtereenvolgens) en werd de ziekte onderdrukt. De onderzoekers hebben ook gekeken wat het effect van IGF-1 is op de T-regelcellen van zowel muizen als mensen. Daaruit is gebleken dat de groeifactor direct op de regelcellen aangrijpt en niet via via.
Eerder hadden de onderzoekers al gevonden dat IGF-1 ook effectief is tegen dermatitis, een verzamelnaam voor een aantal huidaandoeningen.
Bron: Alpha Galileo