Immuuntherapieën waarbij het afweersysteem wordt ‘aangemoedigd’ tegen, vooral, kankercellen op te treden worden als een grote sprong voorwaarts gezien in de strijd tegen kanker, maar uit Frans onderzoek blijkt dat maar een 25% van de aldus behandelde patiënten daar ook op de lange duur baat bij heeft (gehad). De onderzoekers baseerden zich daarbij op de uitkomst van negentien klinische proeven met een immuuntherapie.
De reputatie van immuuntherapieën is beter dan de praktijk rechtvaardigt. Die werken lang niet altijd. De onderzoekers van het Curie-instituut zeggen te hebben willen vaststellen hoe succesvol op den duur die methodes zijn ook in vergelijking met andere behandelingsmethode. Het gaat dan om stoffen die de controleposten van het immuunsysteem afremmen. Die worden vaak door kankercellen misbruikt om buiten schot te blijven.
De onderzoekers spreken van een duurzaam herstel na behandeling als het aantal extra jaren zonder dat kanker weer de kop opsteekt drie maal zo hoog ligt als de gemiddelde overlevingstijd zonder kanker van alle patiënten.
25%
In de negentien bekeken studies werden 11 640 mensen behandeld voor diverse kankers. Een kwart van de patiënten behandeld met immuuntherapie herstelde ‘duurzaam’ terwijl dat bij andere vormen van behandeling zoals chemotherapie dat 11% was. Die percentages bij de diverse studies liep uiteen. Zo lagen die voor immuunbehandeling tussen de 11 en 39%. Gemiddeld zo’n 30% had een twee keer zo grote overlevingstijd als gemiddeld, tegen 23% bij andere methodes.
Toch vinden de onderzoekers dat een vooruitgang (wat het natuurlijk ook is, alleen niet zo spectaculair als verwacht). Ondertussen zijn er vele klinische onderzoeken aan de gang om de verschillende immuuntherapeutische behandelingen te evalueren, bij het Curie-instituut, gericht op onderzoek aan kanker, alleen al 30.
Bron: Futura-Sciences