Onderzoekers rond Andrew Sewell probeerden te achterhalen op welke nog onontdekte manier ons afweersysteem tegen kankercellen in de aanval gaat. Ze vonden een bepaald type T-cel in het bloed, dat een breed scala aan kankercellen aanpakt. Ewell: “Er is een kans dat dat werkt voor elke (kanker; as)patiënt. Tot nu wordt aangenomen dat dat niet mogelijk is.”
Cellen hebben receptoren, ook T-cellen, waarmee ze bepaalde stoffen herkennen. Die specifeke T-cellen hadden hadden een receptor, die reageert op het eiwit MR1, die veel kankercellen kan herkennen en doden. Belangrijk is dat die afweercel de gezonde cellen ongemoeid laat en dat zou het geval zijn. De aanwezigheid van dat eiwit zou wijzen op een verstoorde stofwisseling van de cel in kankercellen. “We zijn de eersten die T-cellen beschrijven die op MR1 reageren”, zegt medeonderzoeker Garry Dalton.
Immuuntherapie
Bij kankeronderzoekers leeft een grote verwachting van immuuntherapieën. Daarbij worden afweercellen (vaak T-cellen) genetisch ‘opgetuigd’ om beter de strijd met kankercellen aan te gaan. De bekendste therapie is CAR-T. Die behandeling is nu nog heel specifiek gericht op een bepaalde type kanker en bovendien moet kankercellen iets hebben waarop ze ’te pakken’ zijn. Bovendien zijn vaste tumoren daarmee vaak lastig te bestrijden. CAR-T zou met de MR1-receptor nieuwe wegen kunnen inslaan, denken de onderzoekers in Cardiff.
Bij de therapie zouden T-cellen dan, buiten het lichaam van de patiënt, genetisch zo worden aangepast dat ze de MR1-zoekende receptor gaan aanmaken. Vervolgens worden die veranderde T-cellen weer aan de eigenaar teruggegeven om hun heilzame werk te doen, is het idee. Vooralsnog zijn er nog wel wat hobbels weg te werken. De aanpak is vooralsnog alleen op dieren uitgeprobeerd. Eerst zal de veiligheid van de methode moeten worden vastgesteld en of die ook bij mensen effectief is. We wachten het af. Er is in het (medisch) onderzoek wel vaker wat al te voorbarig Eureka geroepen.
Bron: BBC