Hersenstamcellen bepalen hun eigen doel

Hersenstamcellen ontwikkelen zich tot neuronen, stercellen en oligodendrocyten

Als er te weinig Drosha is, dan vormen zich oligodendrocyten, bij voldoende Droscha ontwikell)

Tot nu toe werd aangenomen dat de richting waarin stamcellen zich ontwikkelen te maken had met de omgeving, maar een onderzoeksgroep van de universiteit van Bazel (Zwi) denkt te weten dat hersenstamcellen in de hippocampus (zeepaardje)  hun eigen lot mede bepalen via het Drosha-eiwit.

Hersenstamcellen zijn cellen die zich nog verder kunnen ontwikkelen tot allerlei typen hersencellen. Deze zogeheten somatisch stamcellen, nam men aan, konden zich alleen nog maar ontwikkelen tot de verschillende cellen van het orgaan waarin ze verblijven. De ontwikkeling van de stamcel zou zijn bepaald door zijn omgeving.
In de hersens is de hippocampus verantwoordelijk voor het geheugen. Het hersendeel is ook vaak betrokken bij hersenziektes als dementie, depressie of epilepsie. De functies van de hippocampus zijn gebaseerd op de verschillende celtypen, waarvan sommige gedurende ons leven worden aangemaakt door hersenstamcellen. Daaruit komen drie celtypen voort: hersencellen (neuronen), stercellen en oligodendrocyten. De volwassen hippocampus produceert geen oligodendrocyten, waarom was tot nu toe niet duidelijk.
De onderzoekers uit Bazel hebben nu ontdekt dat het lot van de hersenstamcellen niet alleen worden gestuurd door de omgeving, maar ook door een celeigen mechanisme. Daarbij speelt het eiwit Drosha een belangrijke rol. Dat enzym voorkomt dat de transcriptiefactor NF1B wordt aangemaakt in de volwassen hippocampus. Die transcriptiefactor is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de hersenstamcellen tot oligodendrocyten, die daardoor ook niet worden aangemaakt. Door dat enzym te verwijderen werden er wel weer oligodendrocyten aangemaakt.

De onderzoekers onder aanvoering van Verdon Taylor willen nu gaan onderzoeken hoe de hersenstamcellen de activiteit van het enzym regelen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.