Combi-beeldtechniek ziet cellen in levende wezens

Het lijkt er op dat met allerlei vernuftige aanpassingen er microscopische technieken worden ontwikkeld die het celleven in volle werking in beeld kunnen brengen. Door twee beeldtechnieken te combineren zijn onderzoekers er in geslaagd het doen en laten van afweercellen in het middenoor van embryo’s van zebravisjes in volle actie vast te leggen in een filmpje.

“Om een beeld van een cel te krijgen omringd door andere cellen is als het kijken in een zak met knikkers”, zegt onderzoeker Eric Betzig van het Howard Hughes-instituut in Virginia (VS). Wetenschappers dromen er al lang van een kijkje te kunnen nemen in levende weefsels en als het even kan nog in de cellen van die weefsels ook.
Met microscopen kun je vaak alleen maar stukjes weefsel op een glasplaatje bekijken en/of wordt het object met ongezonde hoeveelheden licht bestraald. “Geïsoleerde cellen op een glasplaatje bekijken is net zoiets als naar een dierentuin gaan om het gedrag van leeuwen te bestuderen”, zegt de onderzoeker. Met hun combibeeldtechniek bestudeerden de onderzoekers afweercellen in actie in het binnenoor van een embryo van zebravisjes.

Gedempt licht

Om hun filmpje te maken vermeden de onderzoekers een overmaat aan licht die gewone microscopen nodig hebben. Te veel licht kan cellen beschadigen en zelfs doden. In plaats daarvan daarvan belichtten ze het object met gedempt licht maar herhalen dat razendsnel. Om te voorkomen dat de omgeving van de cellen werd verstoord door de omgeving gebruikten ze een optische techniek die in de astronomie wordt gebruikt om beelden te corrigeren: adaptieve optica.
Daarbij doorstraalden ze het te bekijken weefsel met een laser. Door nu te kijken hoe die laserbundel veranderde na de passage van het weefsel konden ze berekenen (laten berekenen) hoe het microscopische beeld gecorrigeerd moest worden. Daardoor konden ze ruimtelijke beelden maken van celgedrag in levend weefsel met een niet eerder behaalde resolutie.

Nu beslaat hun combimicroscoop nog een tafel met een oppervlak van 3 m2, maar Betzig en de zijnen werken aan een kleiner model die bovendien nog eens makkelijker te bedienen is ook.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.