Het farmabedrijf Lilly werkt aan een behandeling met een antilichaam dat de voortgang van de ziekte van Alzheimer zou vertragen. Resultaten in klinische proeven (fase-II) zouden hoopvol zijn.
In Nederland lijden zo’n zo’n 280 000 mensen aan Alzheimer, een vervijfvoudiging ten opzichte van 1950. In België zo’n 140 000 (ik geef die cijfers voor wat ze waard zijn, de grootteorde zal kloppen). De verwachting is dat dat aantal door een toenemende vergrijzing verder zal stijgen.
Ondanks alle onderzoek zijn er nog steeds geen adequate behandelingsmethoden of medicijnen die de ziekte een halt kunnen toeroepen, laat staan genezen. Er is een aantal middelen beschikbaar die de voortgang van deze ziekte (de belangrijkste vorm van dementie) kunnen vertragen. Zo zijn er drie cholinesteraseremmers (donepezil, rivastigmine en galantamine). Cholinesterase is een enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van acetylcholine, een signaalstof die zenuwcellen activeert. dan is er nog memantine, een dtof die bepaalde receptoren deactiveert (een voor glutamaat, een signaalstof, en een voor lysine, een essentieel aminozuur). Die receptoren zouden betrokken zijn bij een proces, exitotoxiciteit, dat leidt tot het afsterven van de zenuwcellen.
Lilly werkt dus aan een antilichaam, Donanemab gedoopt. Dat zou volgens het bedrijf hoopvolle resultaten hebben bewerkstelligd in klinische proeven. Dat antilichaam zou het gemunt hebben op het eiwit N3pG dat gevonden wordt in de beta-amyloïdeplaques in de hersens.
32%
Donanemab blijkt de geestelijke achteruitgang bij Alzheimerpatiënten gedurende 1,5 jaar (76 weken) met rond eenderde te vertragen in vergelijking met een groep die een placebo kreeg. Ook in de hersens zou het effect van het middel duidelijk zijn te zien: de hoeveelheid plaques zou duidelijk zijn verminderd. Overigens is nog steeds duister of die eiwitklonteringen de oorzaak of het gevolg van de ziekte zijn. Ze leiden wel tot het afsterven van hersencellen, zo is het idee.
Vooralsnog zijn er geen resultaten gepubliceerd. Lilly is optimistisch, maar dat is eigen aan bedrijven die een toekomst voor hun nieuwe producten zien.
Bron: Futura-Sciences