Mexicaanse onderzoekers hebben ratten met een bewegingsziekte die op Parkinson lijkt, met een stamcelbehandeling min of meer van hun bewegingsstoornissen afgeholpen. Door die behandeling werd de neurotransmitter dopamine in de hersens van de knaagdieren weer, netjes, aangemaakt. Dopamine is een signaaleiwit in de hersens (een neurotransmitter) die een grote rol speelt bij bewegen.
Een groep onder aanvoering van Jorge Aceves Ruiz van CINVESTAV in Mexico-Stad richtte haar aandacht vooral op de basale ganglia, een deel van de hersens waar neurotransmitters zoals dopamine worden aangemaakt. De stamcellen die gebruikt werden ontwikkelden zich tot dopamineproducerende hersencellen. “Onze behandeling leidde er toe dat de motorische storingen werden opgeheven. Dat betekent dat neuronen en de uitlopers van zogeheten striatale hersencellen zich herstelden. Daar vindt de eerste schade plaats bij de ziekte van Parkinson.” Kennelijk had de stamceltherapie geleid tot de ontwikkeling van nieuwe hersencellen, inclusief de dopamineproducerende cellen.
Ruiz: “We weten nu hoe neurotransmitters werken. Dopamine blijkt beweging te activeren of te remmen, maar het probleem is dat we niet weten wanneer het wat doet via receptoren.” Uhmm, dat betekent dat er meer onderzoek nodig is. Ook is mij niet duidelijk (er wordt in dit persbericht niet verwezen naar een publicatie) of het effect van de stamceltherapie blijvend is.
Bron: Alpha Galileo