Schuilplaats hi-virus ontdekt

Een rasterelektronenmikroskoopopname van virusdeeltjes op een witte bloedcel

Het humane immunoindefi-ciëntievirus (hiv) is deels zo lastig te bestrijden omdat dat virus zich weet schuil te houden. Het virus is in bedwang te houden, maar je komt er nooit helemaal van af. Onderzoekers van de universiteit van Sydney (Aus) denken nu te weten hoe dat beestje zich onttrekt aan de aandacht van het afweersysteem: in CD4+-T-cellen (ook T-helpercellen genoemd), nota bene een onderdeel van dat systeem.
“Men dacht dat het virus zich verstopte in de T-geheugencellen, maar het uitlezen van het hiv-DNA gaf aan dat de meerderheid van het virus zich ophoudt in de effectorgeheugencellen”, zegt Sarah Palmer van de universiteit van Sydney. “Dat virus is bijzonder slim (?;as). Ze verbergen zich in juist die cellen die het virus moeten aanvallen.”
T-effectorgeheugencellen zijn afweercellen die zich ‘herinneren’ welke ziekteverwekkers er eerder waren. Daardoor zijn we immuun voor ziektes als mazelen en waterpokken zodra we maar eenmaal met dat gevaar kennis hebben gemaakt (via de ziekte of inenting).
Palmer legt uit dat maar een klein deel van het virus, 5%, genetisch intact is. “Als het virus zich repliceert, dan worden er veel fouten gemaakt. Die 5% is cruciaal. Het virus stalt zijn DNA in de geheugencellen en vermijdt zo het afweersysteem. Ze gaan in de ruststand, maar ze kunnen weer wakker worden. Dat is een tikkende tijdbom.”
Zij denkt dat die 95% defect virus het afweersysteem overwerk bezorgt. “We geloven dat dit defecte virus een afleiding is voor het ‘echte’ virus dat zich in de effectorgeheugen-cellen bevindt.”

Geneesmiddel

Een hiv-infectie is goed onder controle te houden, maar er is nog steeds geen echt geneesmiddel. Hiv-besmetten moeten hun leven lang medicijnen slikken of chemotherapie ondergaan. Palmer: “Dat is vooral een probleem in de ontwikkelingslanden, waar slechts de helft van de besmetten toegang heeft tot therapieën. Als iemand de therapie stopt, dan komt het virus weer tevoorschijn en verspreidt zich in twee weken door het hele lichaam. Nu we weten waar het virus zich ophoudt, kunnen we aan behandelingen gaan denken om hiv helemaal te elimineren.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.