Onderzoek van het Scripps-instituut en het J.Craig Venter-instituut, beide gevestigd in de VS, zou hebben uitgewezen dat uit herprogrammering van gespeciliseerde cellen verkregen pluripotente stamcellen veilig zijn te gebruiken. Ze zouden zich niet, zoals hier en daar werd gevreesd, ontwikkelen tot kankercellen, of althans: dat is hoogst onwaarschijnlijk, volgens die onderzoekers. Wel bevelen de onderzoekers aan die geproduceerde stamcellen voor toepassing in de mens degelijk te controleren op gevaarlijke mutaties.
Die uitkomst moet een geruststellende gedachte zijn voor veel onderzoekers over de hele wereld, die hoge verwachtingen hebben van de therapeutische toepassingen van pluripotente stamcellen. “We wilde weten of herprogrammering de cellen vatbaar maakt voor mutaties”, zegt onderzoekster Jeanne Loring van het Scripps-instituut. “Het antwoord is nee.” Om de rijpe cellen om te vormen in stamcellen worden (mank gemaakte) virussenm gebruikt om bepaalde genen ‘aan te zetten’. Ook zou dat met boodschapper-RNA gedaan kunnen worden (wist ik niet).
De onderzoekers bekeken drie manieren om pluripotente stamcellen te maken (met retrovirusvectoren, met het Sendai-virus en met synthetische boodschapper-RNAs) en onderzochten of die aldus geproduceerde stamcellen makkelijk muteerden. Ze herhaalden de proeven twee keer, maar zagen niks onrustbarends. Loring: “De methoden om pluripotente stamcellen te gebruiken zijn veilig.” Wel waarschuwen de onderzoekers dat gevaarlijke mutaties later in het traject zouden kunnen ontstaan als de stamcellen in een kweek worden vermeerderd. Onderzoekers zouden dat moeten uitzoeken voor ze die cellen in therapieën gebruiken. Loring: “We moeten naar het klinisch toepassen van die cellen. We bevelen aan genoomtechnieken te gebruiken om de cellen voor gebruik bij mensen duchtig te controleren op mutaties.”
Bron: Alpha Galileo