Afremmen overijverig enzym HDAC3 herstelt geheugen

DNA en histonen

DNA wordt stevig ingepakt, maar genen die actief (moeten) zijn, moeten wel afgelezen kunnen worden

HDAC3 is verantwoordelijk voor het ‘inpakken’ van het lange DNA-molecuul in de kern, maar wordt gaandeweg de jaren wat overijverig. Het gevolg is dat een ander eiwit, Period1, in feite wordt ‘opgesloten’ en dat eiwit is nu juist verantwoordelijk voor geheugenvorming. Het afremmen van het HDAC3-gen had als gevolg dat oudere en beschadigde hersens weer gemakkelijker informatie opslaan.

“We ontdekten dat als we het DNA ‘bevrijdden’ het langetermijngeheugen van ouderen er op vooruitging”, zegt Marcelo Wood van de universiteit van Californië in Irving. “Om een langetermijngeheugen te vormen heb je bepaalde genen nodig. In de meeste jonge hersens gaat dat makkelijk, maar het ouder worden krijgen we daar moeite mee.”
Alles aan het lijf wordt gaandeweg de jaren steeds stijver, ook het DNA. Dat komt door het enzym histondeacetylase 3 (HDAC3). Dat is wat al te geestdriftig en pakt het DNA wat te stevig in. Daardoor wordt het belangrijke gen Period1 geblokkeerd. Zonder HDAC3 is dat geen probleem en kunnen de oudjes weer eens wat onthouden.

Biologische klok

Tot nu toe werd er steeds vanuit gegaan dat dat komt door het verslonzen van de biologische klok (nauwkeuriger de circadiane klok), maar dit onderzoek toont aan dat dit alles te maken heeft met een enzym met een iets te heftige taakopvatting. Wood: “Daar liggen mogelijkheden voor oudere mensen om hun geheugen te verbeteren.”afremmen-overijverig-enzym-hdac3-herstelt-hersens

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.