Zou het PAI-1-eiwit de sleutel zijn tot veroudering?

PAI-1: bloedingen en anti-veroudering?

De structuur van het PAI-1-eiwit (adfb: WikiMedia Commons)

Ach ja, dat eeuwige leven zal de mens wel altijd bij blijven, ook al hebben wiskundigen voorspeld dat dat niet mogelijk is. Nu blijkt weer dat Amish, een Amerikaanse mennonitische groep die er zeer eigen regels en leefgewoontes op na houdt,  in de nabijheid van Berne (Virginia) bepaalde genmutaties hebben die ze op op bepaalde punten  beschermen tegen veroudering. De onderzoekers hebben meteen maar een middel gemaakt dat het betreffende PAI-1-gen remt om te zien of die mutatie mensen behoedt voor sommige ouderdomsziektes. Er deden 177 Amish mee aan het onderzoek.Het gaat om een (uitgebreide) familie van Amish van de oude stempel. Deze familieleden met een gemuteerd PAI-1-gen leven gemiddeld zo’n veertien jaar langer dan de die zonder dat gemuteerde gen (85 tegen 71) en de telomeren aan het eind van chromosomen (een ‘maat’ voor de veroudering, hoe korter hou ouder) zijn gemiddeld 10% langer. De Amish met deze mutatie hebben ook minder vaak suikerziekte, gezondere hart en bloedvaten dan die zonder.
Het blijkt dat die gezondere Amish een lage PAI-1-spiegel hebben, een eiwit dat iets met veroudering en het afsterven van cellen te maken heeft, althans bij dieren. Het is niet duidelijk hoe dat de veroudering beïnvloedt bij mensen. Onderzoeker Douglas Vaughan van de NorthWestern-universiteit (VS) houdt zich al dertig jaar bezig met de bestudering van PAI-1. “”De bevindingen zijn opmerkelijk, aangezien de gunstige effecten voor verschillende systemen in het lichaam opgaan”, zegt hij. “De mensen met dat gen leven niet alleen langer, maar zijn ook gezonder.”

Zijn universiteit is nu met de Japanse Tokohu-universiteit bezig het middel (TM5614) te ontwikkelen en te testen, dat de activiteit van het PAI-1-gen remt. In Japan zijn al veiligheidsproeven met het middel gedaan bij mensen en daar loopt nu ook een fase 2 klinische proef om te kijken of het middel invloed heeft op de stamcellen in het beenmerg, die zorgen voor nieuwe bloedcellen. Vaughans universiteit is bezig met een aanvraag voor de VS. Daarin wordt het effect onderzocht van het nieuwe middel op de insulinegevoeligheid bij mensen met ouderdomssuiker (type 2) en bij zwaarlijvigen.
De Amish met het gemuteerde PAI-1-gen hadden een aanzienlijk lagere insulinespiegel bij vasten (30%) en hadden nooit diabetes. Vaughan: ” We waren verrast. Dat gen is een belangrijke voorspeller voor diabetes.” Zelfs als maar een van de PAI-1-genen is gemuteerd bleek dat de drager te beschermen tegen suikerziekte. Van de niet-dragers kreeg 7% de ziekte. De onderzoekers willen ook gaan kijken of de mutatie ook effect heeft op de geestelijke gezondheid. Dierproeven zouden hebben uitgewezen dat de mutatie beschermt tegen Alzheimer.

Bloedingen

Het gemuteerde gen is afkomstig van een groep die uit Zwitserland, de oorsprong van de Amish, naar Berne emigreerde. Dat gemuteerde gen komt alleen bij de Amish in Berne voor. De groep trouwt uitsluitend met elkaar. Volgens Vaughan komt dat gen alleen bij die uitgebreide familie in Berne voor (niet in Zwitserland?)
Het hebben van dat gemuteerde gen blijkt geen onverdeeld genoegen. PAI-1 speelt een belangrijke rol bij het opruimen van bloedstolsels. Als mensen dat gen missen dan worden die stolsels al te ras opgeruimd, hetgeen leidt tot bloedingen. Als beide PAI-1 genen zijn gemuteerd kan dat leiden tot die bloederziekte en ook tot bindweefselaangroei in het hart. Elf Amish waarbij beide PAI-1-genen gemuteerd zijn worden daarvoor behandeld.

Vaughan werkt samen met Toshio Miyata van de Tokohu-universiteit in Japan, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het middel. De Japanse onderzoeker kwam in eerste instantie bij Vaughan terecht voor de door hem ontwikkelde ‘muismodellen’ die te actieve PAI-1-genen hebben. Die zijn kaal, krijgen vaak een hartaanvallen en andere ongemakken.
Miyata stuurde Vaughan het middel, die het gaf aan de kale muizen met frekwente hartaanvallen. Dat bleek te werken. Er zijn andere remmers voor dat gen op de markt, maar volgens Vaughan werken die niet.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.