Peptide beloftevol in strijd tegen auto-immuunziektes

Reuma-handen

Reuma leidt tot ernstige vergroeiingen

Oorzaak of gevolg, dat zijn zaken die vaak lastig te bepalen zijn. Is het nu zo dat omdat een bepaald eiwit in lage concentraties voorkomt de ziekte ontstaat of dat er een ziekte ontstaat, hoe dan ook, waardoor de eiwitspiegel daalt. Hoe het ook zij, een onderzoeksgroep van het Franse Inserm ontdekte dat bij auto-immuuniziektes zoals artritis en multiple sclerose op het membraan van afweercellen te weinig eiwit CD31 voorkomt.  De onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van een medicijn (een peptide, in feite een activator voor het eiwit) dat de autoimmuunreacties ook daadwerkelijk remt. Ze verwachten dat het nog zeker vijf jaar zal duren voor hét medicijn op de markt komt (zo al).

Het eiwit  CD31 heeft zijn plaats op de buitenkant van afweercellen. Het speelt een rol in het opruimen van afgedankte neutrofielen (een type witte bloedlichaampjes). Franse onderzoekers van Inserm werken al tien jaar aan het oplossen van de raadselen rond dat eiwit. Eerder hebben ze al beschreven welke mechanismes een rol spelen bij het op gang brengen van auto-immuunreacties, waarbij het afweersysteem zich keert tegen lichaamseigen onderdelen. Ze hopen met die kennis een therapie te kunnen ontwikkelen tegen ziektes als multiple sclerose en reumatische arttritis. Ze kwamen er tijdens het langlopende onderzoek achter dat bepaalde cellen gaandeweg hun CD31-voorraad niet op peil houden. Dat tekort leidt tot ontstekingsreacties. “We hebben in vitro maar ook bij dierproeven aangetoond dat dat zo is bij reumatische artritis, maar ook bij multiple sclerose”, zegt onderzoekster Giuseppina Caligiuri.
Nu gaat de zoektocht naar een methode die afwijking te repareren. Caligiuri: “We hebben al in 2008 een peptide ontwikkeld en daarvan vervolgens in 2010 een verbeterde versie van gemaakt die is in te enten.” De eerste proeven met dieren en met bloedplasma laten zien dat dat peptide de ontstekingsreacties remt. Dat doet het niet door het immuunsysteem te blokkeren, maar door de activeringsdrempel voor het afweersysteem te verhogen. “De toediening van het peptide stelt het organisme in staan zich te verdedigen tegen ontstekingen of kanker, maar tegelijkertijd vermindert het de ‘ruis’ van het immuunsysteem die het gevolg is van het verlies aan CD31.” De onderzoeksgroep werkt ook aan een signaalmolecuul voor CD31. “Zo kunnen we de behandeling preciezer afstemmen op wat de patiënt nodig heeft”, zegt de onderzoekster. Als het medicijn eenmaal is ontwikkeld, dan zal dat eerst uitgeprobeerd op de tamelijk zeldzame auto-immuunziektes die nieren en longen verwoesten en waarvoor geen geneesmiddelen zijn. Als dat daar blijkt te werken dan kan de strijd tegen artritis en mogelijke andere auto-immuunziektes worden aangevat. Dat zal niet vandaag of morgen zijn. Dat duurt nog zeker vijf jaar.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.