Voor het eerst makaakembryo voorzien van mensencellen

chimere aap/mensembryo

Chimere aap/mensembryo (afb: Kumminguniversiteit)

Voor het eerst hebben onderzoekers een makaakembryo’s voorzien van mensencellen. Deze zogeheten chimere vruchten werd negentien dagen in leven gehouden. Deze en soortgelijke proeven liggen bijzonder gevoelig.

De vroege chimere embryo’s overleefden in een kweekschaaltje (dus niet in de baarmoeder). Drie hielden het er daar negentien dagen uit. “De boodschap is dat elke embryo menselijke bevatte cellen die verschillend deelden en differentieerden”, stelt Juan Carlos Izpisua Belmonte van het Amerikaanse Salk-instituut.
Onderzoekers hopen dat dergelijke hybride embryo’s betere ‘constructies’ zijn om geneesmiddelen te testen of om organen te kweken voor transplantatie. De onderzoekers toonden in 2019 al aan dat ze aapembryo’s ten minste twintig dagen in glas kunnen laten groeien. Eerder maakten ze al chimere ‘celhopen’ van varkens-, koeien- met mensencellen en van ratten- met muiscellen.
Primaten buiten de mens zijn als proefdieren iets beter beschermd dan hun medezoogdieren. “Dat zijn veel gevoeliger experimenten met chimeren voor organen en weefsels”, zegt Alfonso Martinez Arias van de Pompeu-Fabra-universiteit in Barcelona. Proeven met varkens en koeien zouden veel meer beloven volgens de onderzoeker. Die zouden ook veel minder ethische vragen oproepen.

Celcommunicatie
Izpisua Belmonte stelt niet van plan te zijn die hybride te implanteren bij (moeder)apen. Hij vindt het veel spannender te onderzoeken hoe cellen van verschillende soorten met elkaar communiceren. Mensencellen combineren met cellen van nauw verwante apen licht gevoelig. Veel landen leggen onderzoekers dienaangaande daarom ook beperkingen op. Japan hief in 2019 echter het verbod op om chimeren te ‘produceren’ met mensencellen.

Bron: Nature

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.