Onderzoekers van het Imperial College in Londen (GB) hebben kunstmatige cellen gemaakt die met echte biologische cellen samenwerken en een soort chemische minifabriekjes vormen. Dat zou voor het eerst zijn (wat ik betwijfel).
De onderzoekers stopten natuurlijke cellen in een kunstmatige cel, zodat die beschermd werden tegen hun omgeving. Ze denken bij toepassingen aan cel’batterijen’ die van energie voorzien worden door fotosynthese, aan de productie van medicijnen in het lichaam of aan biosensoren die onder zware omstandigheden kunnen opereren.
Het lijkt er op dat de kunstmatige cellen die de onderzoekers creëerden wat geavanceerder waren dan de kunstmatige cellen die tot nu toe gemaakt zijn. In deze syncel zitten ook enzymen, naast, dus, natuurlijke cellen. De onderzoekers lieten de kunstmatige cel een fluorescerende verbinding maken bij wijze van bewijs van de werking.
“Biologische cellen kunnen uitzonderlijk ingewikkelde functies uitvoeren, die moeilijk zijn te sturen als je er een aspect uit wil pikken”, zegt onderzoeker Oscar Ces. “Kunstmatige cellen kunnen makkelijker geprogrammeerd worden, maar we kunnen nog geen complexe systemen maken. Ons systeem overbrugt de kloof tussen beide benaderingen, zodat beide systemen samenwerken zodat ze produceren wat we nodig hebben.”
Oliebolletjes
Met behulp van de afstotende werking tussen water en olie maakten de onderzoekers oliebolletjes met daarin de benodigde enzymen en levende cellen. Die bolletjes werden van een beschermlaag voorzien.
Ze lieten die kunstmatige cellen opereren in een koperoplossing, waar levende cellen niet goed tegen kunnen. Toch werd er in de meeste kunstmatige cellen de beoogde fluorescerende stof aangemaakt, wat er op duidde dat de levende cellen nog levend waren en functioneerden.
“Het systeem dat we ontworpen hebben is regel- en aanpasbaar”, zegt medeonderzoeker Yuval Elani. “Je kunt ze in verschillende groottes maken en je kunt er allerlei celsystemen in maken zoals chloroplasten voor fotosynthese of aangepaste bacteriën die als sensor fungeren.”
Om het systeem te verbeteren wordt nu eerst een coating gemaakt die meer op een biologisch membraan lijkt. Dat zou dan, bijvoorbeeld, doorlaatbaar kunnen zijn voor sommige verbindingen in reactie op bepaalde signalen of voor medicijnen om die ergens in het lichaam onder bepaalde omstandigheden af te leveren. Afijn, hier horen we ongetwijfeld meer van.
Bron: EurekAlert