Er zitten nog meer soorten RNA-moleculen in onze cellen

cp-RNA

Cp-RNA-vind je door het hele lichaam in overmaat. De kleur duidt op de ‘afkomst’ van de cp-RNA’s (afb: Kirino et. al)

Onderzoekers van de Thomas Jeffersonuniversiteit hebben met een nieuwe uitleestechniek een niet eerder bestudeerd type RNA-moleculen de basevolgorde vastgesteld. Ze denken dat deze (kleine) moleculen een belangrijke rol spelen in de veroudering.
“Veel onderzoek is gericht op micro-RNA“, zegt Yohei Kirino. “Micro-RNA kan bijvoorbeeld boodschapper-RNA tot zwijgen brengen en heeft dus grote invloed op de productie van celonderdelen. Dat kun je bestuderen met bestaande methodes. Wij wilden weten wat andere moeilijk te pakken te krijgen kort RNA doet in de cel. We hebben nu het begin van een antwoord.”
De bewuste RNA-moleculen worden aangeduid met cyclisch-fosfaat-RNA (in Engelse afko cp-RNA). Het bestaan daarvan was bekend, maar gedacht werd dat dat afbraakproducten waren van RNA-moleculen. Met de huidige technieken is het heel lastig die kleine RNA-moleculen met hun cp-staart te pakken te krijgen.

Drie jaar geleden is in het lab van Kirino een systeem ontwikkeld om ook die cp-RNA te kunnen meenemen (en uit te lezen). Met die zelf ontwikkelde methode hebben ze cp-RNA in muiscellen opgespoord en gesequencieerd. Dat zou voor het eerst zijn met dit soort kleine RNA-moleculen.

Opvallend

Bij het sequenciëren (het uitlezen van de basevolgorde) ontdekten de onderzoekers verschillende opvallende zaken. Er bleek veel meer cp-RNA te zijn dan gedacht. Het lijkt er op dat veel cp-RNA’s zijn ontstaan uit andere RNA’s zoals transfer-RNA, boodschapper-RNA en ribosomaal-RNA. Dat wekt de suggestie dat cp-RNA’s zijn betrokken bij de verschillende rollen van RNA-moleculen in de cel.
De cp-RNA’s zijn te vinden in het hele lichaam(pje) van de muis. Wel constateerden de onderzoekers dat hun overtal in het vorderen der jaren minder wordt. Kirino: “We hebben nog een hoop vragen te beantwoorden, maar gegeven hun overdadige aanwezigheid door het hele lichaam en gegeven het feit dat hun aantal met het ouder worden daalt weten we dat dit terrein het waard is om verder te zoeken.” Kirino en de zijnen proberen uit te zoeken welke rol die cp-RNA’s spelen bij ziektes als astma en kanker (het zal niet; as).

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.