Geherprogrammeerde stamcellen bij Parkinsonpatiënt gebruikt

Neuronen ontwikkeld uit pluripotente stamcellen

Uit stamcellen ontwikkelde hersencellen

Japanse hersenchirurgen hebben bij een 50-jarige Parkinson-patiënt geherprogra-mmeerde stamcellen in zijn hersens ingebracht. Hij was de eerste van zeven proefpersonen. Dit zou voor het eerst zijn dat stamcelimplantatie is gebruikt in een poging iets aan de conditie van een Parkinsonpatiënt te doen.

De onderzoekers van de universiteit van Kyoto maakten eerst uit huidcellen van een donor pluripotente stamcellen. Vervolgens werden die geherprogrammeerd tot voorlopercellen van de dopaminecellen in de hersens, die bij Parkinsonpatiënten afsterven (waardoor is nog steeds niet bekend). Daardoor raakt de motoriek van de patiënt in het ongerede.
In oktober werden er bij de eerste proefpersoon 2,4 miljoen voorlopercellen geïmplanteerd, ontwikkeld uit die donorstamcellen. Eerder was gebleken dat zo’n behandeling bij apen voor verbetering had gezorgd. Waarom ze daarvoor geen huidcellen van de patiënt gebruikten is mij niet duidelijk. Vreemde cellen kunnen aanleiding geven tot een afweerreacties.
“De patiënt maakt het goed”, zegt stamcelonderzoeker Jun Takahasji. “Er zijn geen grote afweerreacties geweest tot nu toe.” De patiënt zal zes maanden in de gaten gehouden worden en er vervolgens nog eens 2,4 miljoen dopaminevoorlopercellen in de hersens bij krijgen.”

Vanaf 2023

Takahasji zegt dat als alles naar wens verloopt, er staan nog zes patiënten ‘op de rol’, dat er genoeg bewijs voor de werkzaamheid en veiligheid van de methode zou zijn om die behandeling vanaf 2023 in Japan aan te kunnen bieden. “Dat hangt natuurlijk van de resultaten af.”
In 2014 heeft Masayo Takahasi, zijn vrouw, netvliescellen ontwikkeld uit pluripotente stamcellen voor de behandeling van aangetaste netvliezen

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.