Leidt CRISPR tot nieuw dierenleed?

Hoornloze zwartbonte koe

Hoornloze zwartbonte koe (afb: biokennis.org)

Als mensen over de mogelijkheden horen die de genschaar CRISPR/Cas9 (en varianten) biedt dan zijn ze vaak erg enthousiast. Eindelijk kunnen we ons verlossen van een hele reeks genetische ziektes, maar met de genschaar kun je ook ‘fröbelen’ met het genoom van dieren. Koeien zonder hoorns, dat moet toch mogelijk zijn of kippen die eieren leggen zo groot als een struisvogeleieren. Dat is geen verre toekomst. In Amerika wil het bedrijf Rebombinetics zich toeleggen op het ‘verbeteren’ van landbouwdieren.

Zover is het nog niet. Eerst zal het bedrijf nog de wetgever moeten overtuigen van het nut van dergelijke genetische ingrepen, maar iets zegt mij dat dat geen onmogelijke opgave is in het land van Donald Trump.
Voorlopig doet Recombinetics net alsof het bezig is met het verzachten van dierenleed via genoombewerking. “Dat klinkt beter”, zegt baas Tammy Lee van het in Minnesota gevestigde bedrijf.
Zo hebben dierenbeschermers in de VS veel bezwaar gemaakt over de manieren waarmee koeien van hun hoorns worden ontdaan. Kennelijk hebben ze daar de zaag nog niet uitgevonden, want ze gebruiken daarvoor loog of gloeiijzers. Met hoorns zouden koeien elkaar maar mishandelen, is daarbij de overweging, maar dat zal ongetwijfeld veel te maken hebben met de manier waarop de koeien worden gehouden: in stallen in plaats van weiden.

Recombinetics knipt simpelweg het ‘hoorngen’ uit het koeiengenoom (of eigenlijk stierengenoom) en het ‘probleem’ is opgelost. Nu groeien er bij de universiteit van Californië in Davis hoornloze koeien op.  Nog even afwachten of de melk nog te drinken is.
Een ander ‘probleem’ is de berenlucht van mannelijke varkens. Om die te voorkomen worden de mannetjesvarkens gecastreerd, vaak zonder verdoving (waarom mag jooost weten). Als die beren nooit de puberteit achter zich zouden laten, zou dat balgesnij niet meer nodig zijn. Combinetics, de ridder in de strijd tegen het dierenleed. Kwestie van genen knippen/vervangen.

Aardopwarming

Natuurlijk moeten we ook rekening houden met een opwarmende aarde, dus zou het handig zijn als we koeien hadden die beter tegen de warmte kunnen dan de huidige. Volgens het bedrijf is genoombewerking niet veel anders dan het traditionele fokken op bepaalde eigenschappen, zoals sinds jaar en dag de gewoonte is. Voordeel van genoombewerking is dat je daarbij veel preciezer en sneller kunt werken. Dieren die op deze wijze ‘behandeld’ zijn zouden als ‘normale’ fokproducten moeten worden behandeld, vindt Lee.

Koeien worden zelden meer gedekt om zwanger te worden. Daarbij wordt zaad van ‘prijsstieren’ gebruikt en daar zit een prijskaartje aan. Genoombewerking biedt zoveel meer, denken Lee en zijn medestanders.
Als genoombewerking eenmaal geaccepteerd is dan begin het ‘echte’ werk, is het idee. Dan praten we niet meer over ‘dierenleed’, maar over productiviteit, opbrengst. Meer biggetjes per leg, geeft Lee als voorbeeld. Meer dierenleed, denk ik dan. Echt dierenleed.

Veel Amerikanen lijken er niet mee te zitten. Volgens een recente enquête vindt 43% van de ondervraagden het in orde als de dieren genetisch ‘bewerkt’ zijn om voedzamer vlees op te leveren.

Tepels op robotlengte

In dit verhaal mag natuurlijk niet onbesproken gelaten worden dat met de conventionele foktechnieken al heel wat rare ’trekjes’ zijn ontwikkeld. Zo heeft het Canadese zaadbedrijf Semex sptierensperma in de aanbieding dat koeien met tepels (spenen) op robotlengte, klaar voor automatisering. Ook het temperament van die robotvriendelijke koeien is afgestemd op de melkmachine.
Hoornloze koeien bestaan al, maar volgens Combinetics zijn er zo weinig van dat daarmee doorfokken de waardevolle eigenschappen van de topmelkkoe wel eens zouden kunnen verminderen. We praten tenslotte over productie! Volgens fokker John Burket is dat onzin. Hij is niet tegen genoombewerking, maar kijkt eerst nog de kat uit de boom (om in het dierenrijk te blijven). De discussie wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.