Stamcellen laten zich een richting op buigen

YAP

De structuur van YAP (afb: WikiMedia Commons)

Onlangs ontdekten onderzoekers van de McGill-univeriteit in Canada dat door de kernen van stamcellen in verschillende mate uit te rekken, te buigen en te pletten ze die stamcellen heel precies een bepaalde ontwikkelingsrichting op konden sturen zodat er, bijvoorbeeld, botcellen of vetcellen uit zouden ontstaan. De onderzoekers denken dat die kneedtechniek zal kunnen leiden tot nieuwe stamcelbehandelingen die hun mogelijkheden nog niet hebben uitgebuit.
Stamceltherapie wordt gezien als een nieuwe manier om verschillende ziektes te behandelen, variërend van multipele sclerose, Alzheimer en glaucoom tot aangeboren suikerziekte. De aanvankelijk hoge verwachtingen zijn echter in de meeste gevallen niet bewaarheid, deels doordat het veel moeilijker is gebleken dan oorspronkelijk gedacht om de stamcellen tot de beoogde celtypen te ontwikkelen. Het eiwit YAP lijkt in dat proces een grote rol te spelen, dat overigens ook als tumoronderdrukker wordt gezien.
“De grote kracht van stamcellen is hun vermogen zich aan te passen aan het lichaam, zich te repliceren en zichzelf te transformeren in andere soorten cellen, of dit nu hersencellen, hartspiercellen, botcellen of andere celtypen zijn,” stelt Allen Ehrlicher “, maar dat is ook een van de grootste uitdagingen van het werken met stamcellen.”

Onlangs ontdekten McGill-onderzoekers dat ze door de kernen van stamcellen te rekken, te buigen en af ​​te vlakken, ze die heel precies konden laten ontwikkelen tot bepaalde celtypen. De eerste toepassingen van deze bijzondere ontdekking zullen waarschijnlijk om botregeneratie gaan voor botherstel in ook tandheelkundige toepassingen, stelt Ehrlicher.
Hij stelt echter ook dat we voorlopig nog niet hoeven te rekenen op praktische toepassingen van deze celkneedtechniek. Hij heeft het zelfs over twintig jaar. Eerst zal nog goed moeten worden uitgezocht welke trucs kunnen worden gebruikt om de ontwikkeling van stamcellen de juiste richting op te sturen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.