‘Legomolecuul’ zou alleen kankercellen doden

Legoweb doodt kankercellen

Legomoleculen vormen onder bepaalde, kankerspecifieke omstandigheden binnen kankercellen een verwoestend netwerk (afb: Max Planck-instituut)

Kanker wordt meestal bestreden door bestraling of chemotherapie, maar het probleem met beide behandelwijzen is dat ook gezonde cellen daar last van hebben. Nu wordt er al sinds jaar en dag gezocht naar methodes om heel gericht kankercellen te doden, maar kennelijk zijn die nog niet zo succesvol dat ze ook breed worden ingezet. Onderzoekers van het Max Planckinstituut voor polymeeronderzoek rond David Ng hebben nu een molecuul ontworpen dat alleen ‘in actie’ komt als bepaalde voor kanker specifieke omstandigheden aanwezig zijn en in de kankercellen een web vormt waarna die het loodje leggen (is het idee). Labproeven met celkweken zouden de bruikbaarheid van de methode hebben aangetoond.
Niet alleen kan chemo nare bijwerkingen hebben, maar soms blijken de kankercellen gaandeweg minder gevoelig voor de kankermedicijnen te worden. Ng: “We hebben nu een andere benadering. We proberen de kanker niet te bestrijden door in te grijpen in biochemische processen, maar pakken hun structuur direct aan.”
De onderzoekers synthetiseerden een, wat ze noemen, moleculair legosteentje. Die ‘legosteentjes’ zijn voorzien van bagage en komen in alle cellen terecht. Dat legomolecuul is op zich ongevaarlijk, maar bepaalde omstandigheden die uniek zijn voor kankercellen leiden tot een serie reacties. Ng: “Kankerweefsel is meestal zuurder dan gezond weefsel. Ook bevinden zich daar veel meer sterk oxiderende moleculen als gevolg van de verhoogde stofwisseling. Daar maken we gebruik van.”
Als die omstandigheden aanwezig zijn dan vormen de legomoleculen een groot webachtig netwerk in de kankercellen. Dat ‘kraakt’ de cellen van binnenuit. Dat zou er toe leiden dat die kankercel er een eind aan maakt. Volgens Ng is dat een aanpak waar de kankercellen zich niet tegen kunnen verdedigen.

Labproeven

Ng en de zijnen hebben hun aanpak uitgeprobeerd op celkweken. Het bleek dat de kankercellen binnen vier uur het loodje hadden gelegd. Ze verwachten en hopen dat hun aanpak een bruikbaar alternatief zal vormen voor de ‘aloude’ chemo en bestraling. Voorlopig zijn ze nog wel even bezig. Zo willen ze de precisie van de vervorming vergroten en zou het legoweb moeten worden afgebroken nadat de kankercellen zijn omgebracht door het web.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.